Torta k dnešným narodeninám môjho priateľa (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ ma poprosil o tortu k svojim dnešným narodeninám, chcel celkom jednoduchú tortu bez ozdôb, ale chuťovo vynikajúcu, zvolila som korpus kakaový,rum, domáci marhuľový lekvár, krém s opraženými mletými vlašskými orechmi, šľahačku a čokoládovú polevu - dala som do nej ako hlavnú ingredienciu lásku a všetko, čo miluje, rada som splnila jeho želanie.

24 hodín minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misy som dala múku, prášok do pečiva, kakao a všetko som zmiešala.
  2. Do šľahacej nádoby som dala vaječné bielky a cukor, vedľa som si pripravila vaječné žĺtky.
  3. Z dobre vychladenej sladkej smotany, cukru, vanilínového cukru a stužovača šľahačky som vyšľahala tuhú šľahačku, ktorú som zatiaľ odložila do chladničky.
  4. K vyšľahaným vaječným bielkom som ešte zašľahala postupne vaječné žľtka...
  5. ...zmes múky s kakaom, práškom do pečiva, cukrom a na záver postupne aj olej.
  6. Cesto som vliala do tortovej formy s priemerom 24 cm, vopred vymazanej maslom a vysypanej polohrubou múkou, vložila piecť do trúby vyhriatej na 170 stupňov C na 45 minút, ked ihlica po vpichu zostala suchá - skúška správneho prepečenia, vybrala som korpus z trúby a nechala úplne vychladnúť.
  7. Zatiaľ som sa pustila do prípravy orechového krému. Do hrnca som dala Maizenu /kukuričný škrob/, práškový cukor, vaječný žĺtok,...
  8. ...pridala som studené mlieko, dobre som rozšľahala všetko ručným šľahačom a...
  9. ...za sústavného miešania na najmiernejšom plameni ...
  10. ..som uvarila hustý puding, ktorý som nechala úplne vychladnúť.
  11. Pridala som pomleté vlašské orechy, ktoré som predtým opražila v celku na sucho v horúcej panvici, až potom pomlela a...
  12. ...vmiešala som ich do pudingu.
  13. Pridala som zmäknuté maslo a všľahala do zmesi, orechový krém na plnku bol hotový.
  14. Vychladnutý tortový korpus som prekrojila pílkovým nožom na polovicu v strede horizontálne a obe polovice som pokvapkala rumom.
  15. Spodnú časť korpusu som vložila späť do tortovej formy a potrela som ju domácim marhuľovým lekvárom kyselkavej chuti, ktorá výborne kontrastuje s orechovým krémom.
  16. Na marhuľový lekvár som rozotrela rovnomerne pripravený orechový krém, na ktorý...
  17. ...som rovnomerne rozotrela vrstvu tuhej šľahačky a prikryla vrchným dielom korpusu, odložila som na 1 hodinu do chladničky odpočívať.
  18. Zatiaľ som pomaly rozpustila v hrnci nad vodným kúpeľom čokoládu s maslom a pridala som ešte olej, vdaka ktorému získa čokoládová poleva krásny lesk a bude sa dobre krájať.
  19. Tortu som poliala pripravenou čokoládovou polevou a vložila som na noc do chladničky, aby pekne sadla a rozvinuli sa všetky chute.
  20. Dnes som hotovú tortu vybrala z chladničky a...
  21. ...oslávencovi k narodeninám som naservírovala tortičku ku kávičke :-) Korpus je ľahučký, nadýchaný, orechový krém jemný, zvýraznený opraženými mletými orechmi, ktorý vynikajúco kontrastuje s kyselkavým podkladom z domáceho marhuľového lekváru, doplnený šľahačkou a čokoládovou polevou, torta je veľmi chutná, ľahučká, osviežujúca, nepresladená a lahodná.