Torta (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Túto tortu som upiekla na vianoce. Chcela som vyskúšať novú formu. Viem, že zdobenie nič moc, no torta bola vynikajúca:-) Šikovná tortička by sa hodila aj na Valentína.

30-35 minút
na 180 °C

Postup

  1. 4 celé vajíčka som šľahala so štipkou soli.
  2. Pripravila som si cukor, hladkú múku som preosiala s kypriacim práškom a kakaom.
  3. Dno formy som vystlala papierom na pečenie. Aby mi papier držal vo forme, spodok formy som trochu vymazala olejom. Použila som formu s rozmermi 28 x 20 cm, výška formy 4 cm.
  4. Vajíčka som vyšľahala do hustej peny s cukrom. Po kvapkách som pridala 1 pl oleja.
  5. Do hustej peny z vyšľahaných vajec som ručne vmiešala múku osiatu s kakaom a kypriacim práškom.
  6. Cesto som dala do formy, vrch som uhladila.
  7. Piekla som ju na 180 stupňoch asi 30 - 35 minút.
  8. Vo forme som ju nechala vychladnúť, potom som ju vybrala z formy.
  9. Pripravila som si šľahačku a 2 ks parížskeho krému a 2 ks stužovač šľahačky.
  10. Tortu som prerezala na polovicu. Pokvapkala som ju rumom, natrela marhuľovým džemom.
  11. Najprv som si vyšľahala bielu šľahačku s jedným stužovačom a 1 čl práškového cukru, aby som nemusela dva krát umývať misku. Potom som vyšľahala parížsky krém do ktorého som pre istotu dala tiež jeden stužovač.
  12. Parížsky krém som natrela na pripravenú tortu. Trochu som si z neho nechala aj na boky torty. Aj vrch torty som pokvapkala rumom.
  13. Vrch torty som tiež potrela džemom.
  14. Nakoniec som si roztopila čokoládu so 100 ml šľahačky. Vlažnú som ju vyliala na tortu.
  15. Vrch som ozdobila bielou šľahačkou. Torta by teraz mala ísť do chladu, no ja som to nevydržala .
  16. Hneď sme ju s manželom ochutnali.
  17. Pohľad na pečivo, ktoré som tento rok upiekla na vianoce. Nerobila som veľa druhov.