Torta Bábätko (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Túto tortu som piekla pre našu vnučku Agátku na jej krstiny :-)

45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvedené suroviny sú na jeden korpus. Podrobný fotorecept na korpus je tu pri Torte pre Pi a Pa. Z bielkov a práškového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Čokoládu rozpustíme, odstavíme a postupne pridáme maslo, žĺtka, múku a prášok do pečiva. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a dáme piecť do vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy. Pečieme na 160°C asi 45 minút. Takto upečieme dva korpusy, necháme ich vychladnúť na mriežke.
  2. Jeden korpus zmenšíme asi tak o 3 cm po obvode. Z odrezkov urobíme punčovinu z ktorej spravíme bábätku ručičky. Teda to som mala v pláne, ručičky som nakoniec nepridávala a punčovina skončila v mrazničke, použijem ju nabudúce .-)
  3. Plnku som robila podľa @ancicka a jej receptu Plnka trepaná na pare a jej podrobný fotorecept je tu Celé vajcia a cukor sa šľahajú nad parou asi 10-12 minút. Po vychladnutí sa pridá maslo, nechá sa celkom vychladnúť a znova sa prešľahá. Odporúčam pozrieť si originálny postup. Toto množstvo je na obe torty
  4. Višňová želé plnka: z nálevu, cukru a Zlatého klasu uvaríme hustý krém, pridáme višne, prehrejeme. Necháme úplne vychladnúť.
  5. Korpus rozkrojíme na tri časti. Na spodný navrstvíme ovocnú plnku
  6. na ňu maslovú plnku
  7. potom druhý plát a znova ovocnú a nato maslovú plnku. navrch tretí plát. Celú tortu potrieme maslovou plnkou a dáme do chladničky. Takto isto spravíme aj druhú menšiu tortu.
  8. Poťahová hmota: tú som pripravovala podľa @moly a presný podrobný fotorecept je tu Hotovú poťahovú hmotu rozvaľkáme a prenesieme na menšiu tortu, uhladíme, zarežieme okraje a začistíme. Tak tento krok sa mi celkom nedaril, asi na to treba aj nejaké pomôcky a tie ja nemám...
  9. Z kúska ružovej hmoty si spravíme červené líčka pridaním potravinárskej farby, vyvaľkáme, vykrojíme kolieska a vodou prilepíme na tvár. Pridáme noštek a ušká, tie som zabezpečila špáradlami, ktoré som zapichla po dve do uška a potom zapichla z boku do torty. Na čiernu som zamiešala do ružovej kakao, na čo sa mi hmota celkom rozpadla. Tak som pridala červenú a tmavo modrú hmotu, ktorú som mala ešte od minula. Ani neviem ako, ale vznikla čierna s ktorej som spravila oči a úsmev.... a hlávku máme hotovú :-)
  10. a ideme na telíčko. Ružovú hmotu vyvaľkáme, na jednej strane zarovnáme, preložíme na tortu a uhladíme.
  11. Vyvaľkáme si bielu hmotu a potiahneme ňom spodok telíčka, to bude akože plienka. Zbytok ružovej hmoty som premiesila a vyvaľkala na hrubšie. Z papiera som si spravila šablóny na nožičky. Na vykrojené nožičky som prilepila prstíky a celé prilepila na telíčko. A ešte pupček a telíčko je hotové.
  12. no a večer pri Let´s Dance som sa hrala a vyformovala som si kocky a loptičku, hrkálky, skrátka hračky, ktoré budú slúžiť ako dekorácia.
  13. Ráno som na podložku preložila telíčko aj hlavičku a mierne pritlačila k sebe
  14. ozdobila drobnosťami a mohlo sa ísť na krstiny
  15. a ešte som pridala mašličku za ucho.
  16. Keď sme prišli z krstu a z reštaurácie, kde sme mali obed, deti sa vrhli na tortu a ten najmenší vykríkol "Veď to je Agátka!" A pokiaľ sme si my dospelí dali štamprlíček 31-ročnej belovice, deťúrence sa pustili do bábätka. Prvé padli za obeť prstíky, ušká, úsmev.... no skrátka keď sme išli krájať tortu bola komplet objedená :-)
  17. ale zato celkom dobrá. Kombinácia čokoládového korpusu, kyselkavej višňovej a sladkej maslovej plnky mne osobne veľmi chutí. A to je koniec Torty Bábätka...
  18. a toto už je začiatok iného príbehu :-)