Kakaová torta
Torta auto
Autor receptu: zuzkabubu
Inšpiráciu som zobrala z netu, od známych, dala som všetko dokopy a toto z toho
vzniklo, torta mala 5 kg, veľkosť 35 cm x 20 cm x 17 cm a všetkým chutila.
Popis:
upečieme si 4 pláty, urobíme si plnku, urobíme poťahovú hmotu/ja si robím domáci
marcipán.
Takže držím päste, nech sa vydarí aj Vám, ja som sa s ňou vyhrala.
potravinárske farby, ak chcete mať farebné auto
vykrajovačky kruh, obdĺžnik.
60 porcií |
150 minút príprava |
60 minút na 180 °C |
Postup
- Upečieme 4 pláty cesta (15 - 20 min., 180 st.):
Bielkya vyšľaháme zvlášť (cesto bude nadýchané)
Zmiešame:
žĺtky + kryšt. cukor (vymiešame do penista), pridáme preosiatu polohrubú a hladkú múku + prášok do pečiva + kakao. Ku všetkému pridáme vyšľahané bielky a pomaly všetko premiešame (nemixujeme).
Môžeme všetko urobiť naraz a rozdelíme cesto do 4 plechov.
- Upečené pláty ešte teplé potrieme vodou + broskyňovým sirupom a následne broskyňovým lekvárom a necháme vychladnúť.
- Urobíme si plnku: Vajíčka a kryšt. cukor vymiešame v miske nad parou, pridáme polámanú čokoládu.
Zmes odstavíme, necháme trocha vychladnúť, pridáme maslo a vyšľaháme v mixéri. (Pozor, keď budete pridávať maslo, zmes musí byť vychladená).
- Natrieme plnku na každý vychladnutý plát. Necháme stuhnúť.
- Naplnené pláty prekrojíme asi v 2/3 /bude to bude horná časť auta.
Položíme navrch a začneme formovať rukou, vyformujeme do tvaru auta a dáme do chladničky stuhnúť.
- Urobíme si poťahovú hmotu:
625 g sušené mlieko + 4 PL oleja + 4 PL vody + 2 PL medu, 240 g prášk. cukor.
Zmes musí byť vláčna. Rozvaľkáme na veľkosť auta.
- Potiahneme pripravenú vyformovanú tortu marcipánom a vyformujeme ešte rukou. Vykrojíme kolieska, ktoré prilepíme vodou (kolesá na aute), vykrojíme menšie kolieska (svetlá na aute), ja som dala ešte spojler a blatníky, EČV, okná som vyformovala modelovacou paličkou, blatníky a nárazníky detto.
Ak chcete mať auto farebné, použite potravinárske farby v tubách.