Tofu yassa (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Toto pikantné africké jedlo som prvýkrát ochutnala asi pred tromi rokmi na Deň susedov. Senegalci tvrdia, že je ich a najčastejšie ho pripravujú s kuracím mäsom. Mäso som vynechala a ubrala som polovicu korenia.

2 3
porcie
20 minút
príprava
25-30 + 60 marinovan minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Tofu scedíme a pokrájame na polcentimetrové kocky. V miske zmiešame so šťavou z limetky, horčicou a 1 pl olivového oleja. Cibuľu pokrájame nadrobno, premiešame s 1pl oleja v inej mištičke. Obe misky zakryjeme potravinárskou fóliou a uložíme na hodinu do chladničky.
  2. Čili papričku prekrojíme a vyberieme semienka, paradajku a zelenú papriku pokrájame nadrobno. V panvici rozohrejeme 1 pl oleja, pridáme doň semienka z čili papričky, krátko opražíme a vsypeme pokrájanú papriku a ošúpanú paradajku. Pridáme cibuľu aj s olejom, v ktorom sa marinovala a keď cibuľka spriesvitnie, pridáme tofu a posekanú petržlenovú vňať. Prikryté dusíme na stredne silnom plameni asi 15 minút, občas premiešame, aby sa všetky kocky tofu rovnomerne opiekli. V prípade potreby podlejeme vodou. Osolíme podľa chuti. Ak sa niekomu zdá jedlo málo pikantné, môže pridať pár kvapiek tabasca...
  3. Pikantné tofu som pridala k zmesi quinoy a bulguru, ktorú som nasypala do vriacej vody, povarila asi 10 minút a scedila. Namiesto toho sa dá použiť kuskus, ryža alebo iné obilniny. Samozrejme, môžete pridať aj kúsky mäsa opečené na panvici ako na minútku. Mimochodom, nemohla som toto jedlo zaradiť do kolonky pôvodu, lebo africká kuchyňa v nej nie je:-)