Tofu rožky celozrnné

Autor receptu: anina6

Tento recept ma oslovil pri počúvaní rádia. Už dlhšie som ho chcela vyskúšať, lebo máme radi tofu syr. Suroviny v ňom som si upravila podľa seba, v pôvodnom recepte bola uvedená polohrubá výberová múka, ja som to skúsila s celozrnnou a špaldovou celozrnnou, a výsledkom boli vynikajúce mäkkučké rožteky. Piekla som už viacero druhov rožkov, ale tieto sú fakt perfektné. Môžte nimi pohostiť aj oblievačov na Veľkú noc.

10 minút
príprava
15-18 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme kvások zo150 ml vlažného mlieka, 1 lyžicky cukru a pol kocky droždia. Do misky si preosejeme hladkú múku, pridáme špaldovú a celozrnnú hladkú, vajíčko, pol lyžičky soli, dve tretiny nastrúhaného tofu, maslo alebo Heru a zalejem vykysnutým kváskom. Vymiesime si cesto asi 10 minút, ja ho miesim ručne. Ked je cesto vymiesené, posypem povrchu hladkou múkou, prikryjem čistou utierkou a nechám kysnúť asi hodinku na teplom mieste.
  2. Po hodinke je cesto krásne vykysnuté, vyklopíme si ho na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na 4 bochníky.
  3. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu a radielkom rozdelíme na 8 častí. Potom už len stáčame rohlíčky od širšej strany k užšej. Rožteky môžme aj naplniť, ja som robila jeden plech bez plnky a na druhom som ich plnila šunkou. Ale nemusí byť.
  4. Takto pripravené rohlíčky si naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme ich vajíčkom rozšľahaným so štipkou soli a posypeme zvyšným nastrúhaným tofu, alebo semiačkami sezamu, slnečnice alebo vločkami. Na plechu ich necháme podkysnúť asi 10-15 minút a potom pečieme v rozhriatej rúre na 180 stuňoch 15-18 minút.
  5. Z tejto dávky mi vyšli dva veľké plechy a po upečení asi takto vyzerali.