Tofu na cibuli, kurkume a ľanové krekry

Autor receptu: zuzananoskova

Toto jedlo máme s dcérou veľmi rady (zvykne sa mu vravieť vegánska "praženica"), je rýchlo hotové, chutné a dá sa jesť aj teplé či studené s akoukoľvek zeleninou a domácim chlebíkom. Tentokrát som počas dňa pripravila ľanové krekry, ktorými som sa inšpirovala od kamarátky Svetlanky na jej oslave narodenín.

2-3
porcie
10 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Krekry si pripravte deň vopred. Ľan namočte do vody, už po pár hodinách pustí taký sliz (vytvorí takú gélovú konzistenciu), scedte, dajte naspäť do misy, pridajte slnečnicové a tekvicové jadierka, tymián. Riadne premiešajte a zmes "vylejte" na plech s papierom na pečenie. Uhľadte a dajte piecť do rúry.
  2. Krekry som chcela upiecť raw, aj som ich piekla na 40°C 2,5 hodiny, ale keďže ma súril čas, na stupňoch som pridala. Nabudúce ich budem piecť cez noc ;-) Nechám to na Vás. Po nejakom čase plech vyberiete, pokrájate a dáte opäť piecť. Záleží na koľko stupňoch pečiete. Potom obrátite a dopečiete. Verím, že to úplne zvládnete.
  3. Na rozhorúčenú panvicu pridajte olej, po zohriatí kurkumu, ktorú krátko opražte a pridajte cibuľu. Poduste pár minút (ja ju nechávam takú "al dente"), pridajte rozmrvené droždie, premiešajte a nechajte rozpustiť, pridajte nastrúhané tofu, premiešajte, dochuťte soľou a s chilli. Na tanieri posypte s VEĽA čerstvou petržlenovou vňaťou. Ak pridávate iba údené tofu, pred solením ochutnajte ;-) K cibuli niekedy pridávam aj šampiňóny :-)
  4. Dobrú chuť :-)