Točená torta

Autor receptu: gali24

Konečne som našla odvahu poslať receptik na tortu , ktorú robievam na oslavy všetkým mojim známym a kamarátkam :). Pred par rokmi som ho odkukala od svojej švagrinky , skusanim som ho pozmenila do terajšej podoby. Vždy v piatok sa zíde u mňa babinec šikovných pomocníčok, ktoré ochutnávajú a umývajú kopec vandlíkov :)) do polnoci je upečené a naplnene krémom. a v sobotu ráno, keď vstáva slniecko môžem v klude zdobiť a večer sa už konzumuje :).

16-20
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Žĺtka vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme soľ na hrot noža, po lyžičkách pridávame vlažnú vodu, preosiatu muku spolu s kakaom, na zaver postupne pridáme vyšľahané bielka, cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približné 40 min. pri 180°C., pre istotu šparatkom vyskúšame či sa cesto nelepí. Upečené vyklopíme na dosku a necháme vychladnúť. Piškótu po dĺžke rozkrojíme na pat dielikov a každý priečne na polovicu, uložíme rozkrojenou časťou navrch a pokropíme kávou, každý plat natrieme plnkou.
  2. Plnka: uvaríme krupicovú kasu z 1litra mlieka, dúfam, že návod písať netreba:), po uvarení, odstavíme na chlad a občas zamiešame, nech "nestuhne", v druhej nádobe vymiešame maslo s cukrom a mletými mandľami, prip. mletými orechmi, pridáme rumovú, prip. mandľovú esenciu, postupne pridávame kasu do maslovej hmoty a dôkladné to vyšľaháme.
  3. ...a postupne stočíme "slimáka" :)
  4. Plnky je dosť natrieme vrch aj okraje torty. Torta je dosť veľká s priemerom 28-30cm.
  5. marcipán rozvaľkáme medzi dvoma fóliami , nech sa to nelepí na valček :).
  6. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie.
  7. prikladám aj "poschodovú" variantu :)
  8. Dobru chuť:)