Tisíci jablkový a cobydup koláč (fotorecept)

Autor receptu: lyali

Inšpirovala som sa rcp: http://www.nejrecept.cz/recept/fantasticke-jablkove-velehory-r529. Použila som lístkové cesto atď :-) Recept je nenáročný, čo v mojom momentálnom stave oceňujem :-) A ked riadne jablkový dezert, tak veeeľké jablká :-) Vopred sa ospravedlňujem, ak na vareche vyvareškujete na vlas podobný recept.

20 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Postup

  1. Lístkové cesto rozdelíme na 2 časti: spodný plát vyvaľkáme na veľkosť plechu (počas vaľkania som podsýpala hladkou múkou), druhý plát vyvaľkáme väčší ako plech (prekryjeme ním potom jabĺčka).
  2. Jablká olúpeme, prekrojíme napoly, zbavíme jadrovníka (poslúžila mi lyžica, ktorú používam na melónové guličky :-) ). Pokvapkala som pre istotu citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Jamky som naplnila hustým domácim jahodovým džemom zmiešaným s mletými vlašskými orechami.
  3. Spodné cesto som posypala mletými orechmi. Poukladala naň naplnené polky jabĺk. Na jabká a okolo nich pokládla kúsočky masla, posypala mletou škoricou a práškovým cukrom. POZN. cesto som dala na suchý plytký plech (do mojej rúry sa zmestí plytký 33,5 * 35,5 cm).
  4. Prekryla som vrchným plátom cesta a hranou dlane urobila medzi jablkami cestičky (jablká som mala poriadne, preto bolo vhodné ich prekryť väčším plátom cesta oproti veľkosti plechu), postriekala studenou vodou (nepotrela žĺtkom) a piekla dozlata. POZN. v mojej rúre som piekla na 180C, asi 25 min.
  5. :-)
  6. a la jablko v rýchlejšom župane :-) No čo a dostala som k tomu ešte aj chuť na puding s nastrúhanou čokoládou a ďalším prídelom nasekaných orechov (už len pár dní si dovolím tehotenské chute :-))) ).
  7. POZN. použila som 400g-ové lístkové cesto, 4,5 ks jabĺk na môj plech a ostatné "odoka".