Tirolské mini krémeše
Autor receptu: barborkadt
Tirolský krémeš je zákusok, ktorý pozostáva z lístkového cesta,pudingovej plnky, šľahačky a ovocia. V mojom okolí sa stretol s veľkým úspechom a preto ho ponúkam aj vám. Je veľmi podobný francúzskemu zákusku MilleFeuille, preto som ho zaradila medzi francúzske jedlá aj keď podľa názvu má skôr taliansky pôvod :)
10 porcií |
40 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Lístkové cesto rozmrazíme a vyvaľkáme na hrúbku cca 4 mm. Pokrájame ho na obdĺžniky s rozmermi cca 5 x 10 cm /mne vyšlo 20 obdĺžnikov, teda 10 ks krémešov/ alebo štvorce 10 x 10 cm a dáme do vyhriatej rúry na 180 stupnov upiecť dozlatista.. Upečené obdĺžničky položíme na mriežku a necháme vychladnúť.
- Medzitým si dáme variť 400 ml mlieka so 100 g kryštálového cukru.. Do zvyšku mlieka zašľaháme 1 žĺtok a zlaté klasy. Vylejeme do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme premiešavaním vychladnúť.
- Do vychladnutej masy zašľaháme 100 g masla a môžme vrstviť krémeš a to nasledovne: lístkový obdĺžnik potrieme džemom, nastriekame pudingový krém, môžme poukladať nakrájané ovocie /v originále ovocie nie je uvedené, ale myslím, že je to super chutný bonus navyše :)/, ďalšia vrstva je vyšľahaná šľahačka so stužovačom a prikryjeme ďalším plátkom lístkového cesta. Posypeme práškovým cukrom, prípadne polejeme čokoládou. Dobrú chuť :)