Tiramisu z mascarpone
Autor receptu: ejmyejmy
JE možné, že sa tu tento recept objavil....ale robila som ho podľa svojho obľúbeného talianského kuchára
Postup
- Tento recept robieval podľa môjho obľúbeného talianského kuchára...a všetkým nám chutí toho tiramisu. Možno ho replikujem, možno nie. Netuším
- V prvom rade si pripravíme krém. Žĺtka oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh a uložíme do chladu. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a pridáme sneh z bielkov. Jemne rozmiešame do jednotnej hmoty a tak postupne zamiešavame mascarpone. Nešľaháme dlho. Uložíme do chladu.
- Do tortovej misy, sklenenej, či zapekacej misy na dno uložíme dlhé piškóty namáčane v zmesi amaretto a čierna káva. Zalejeme časťou chladnej zmesi mascarpone s vyšľahanými vajíčkami a cukrom, opäť namáčané piškóty, ktoré ukladám na sebe v radoch vždy kolmo na seba, aby na priereze tiramisu bolo pekne prekladané ako lis.
Ja som si však tortovú formu vyukladala piškótami po obvode vo vertikálnom smere.
- Na vrch poprášiť cez sitko kakao. Dozdobila som obvod tiramisu kúskami čokolády. Dáme do chladu stuhnúť na minimálne 12 hodín.
- Samotná príprava je krátka, cca 30-40 minút, chladenie je dlhé, tých 12-aj 24 hodín.