Pagaštanová tinktúra

Tinktúra z pagaštana konského

Autor receptu: bylinkyzbabickinejzahrady

Táto tinktúra veľmi rýchlo a účinne pomáha zmierniť bolesti pri artróze či dne. Na vonkajšie použitie.

Suroviny

Postup

  1. Do pohárika s viečkom naložíme nadrobno (minimálne však na štvrtiny) nakrájané umyté plody pagaštana konského. Z gaštanov nakrájaných na menšie kúsky sa cez rezné rany uvoľní do alkoholu viac účinnej látky.
  2. Ak máme pohárik plný, zalejeme ho až po vrch vysokopercentným bielym alkoholom.
  3. Uzavrieme a necháme lúhovať približne 6 týždňov na svetlom mieste. Každý deň dobre pretrepeme, aby sa nevytvárala usadenina. Už po pár dňoch budeme vidieť, že sa alkohol sfarbuje dožlta, neskôr dohneda a stáva sa gélovitejším.
  4. Tinktúru po macerácii precedíme a držíme ju v chlade. Môžeme ju používať na vonkajšie masáže. Ak nám silný alkohol v tinktúre vysušuje pokožku, môžeme tinktúru zamiešať do svojho obľúbeného krému a aplikovať na pokožku týmto spôsobom. Pomer nie je určený.