Terrine z údeného lososa (fotorecept)

Autor receptu: adkas

Skvela vecicka vhodna nielen na velkonocne pohostenie. Porove listy nabuduce nahradim tenuckymi platkami sunky, ale inak velmi chutna a efektna zalezitost.

12
porcií
40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Najprv si obvarime por. Kedze potrebujeme vacsie platy poru ( na zabalenie terriny ), tak si mozete pomoct a obvarit por v plechu na pecnie.Pocas obvarania por otacame. Ked su listy makke odlozime bokom a nechame vychladnut.
  2. Lososa naskrabeme nozom na mensie kusky.
  3. Mensiu formu na biskupsky chlebik vylozime foliou, potom listami uvareneho poru tak, aby precnievali kraje.
  4. Zelatinu namocime do studenej vody.
  5. Lososa utlacime do formy.
  6. Krem Philadelphia vymiesame so smotanou. Osolime, okorenime. Zelatinove platy vyzmykame a dame do uhorkoveho nalevu ( pripadne do vody), ktory zahrejeme na teplo, nie na horuco. Miesame, kym sa zelatinove platky neroztopia. Trosku z kremu rozslahame v rozpustenej zelatine a pomaly za staleho slahania vmiesame do kremu.
  7. Cast kremu nanesieme na vrstvu udeneho lososa. Potom striedavo poukladame olivy. Pomedzi to dame na mensie kusky nakrajanu nakladanu kapiu. Dame opat vrstvu kremu.
  8. Ulozime vrstvu tenuckych platkov cerstvych uhoriek.Opat vrstva kremu, vrstva oliv s kapiou a nakoniec krem.
  9. Zakryjeme listami porou, foliou a ulozime do chladnicky minimalne na tri hodiny, najlepsie na celu noc.
  10. Aj ked mam velmi rada por, tak rozhodne nabuduce miesto poru pouzijem tenke platky sunky. Zbytok poru som pouzila na salat. Je to kyselkavej chuti, ( olivy su tiez kyselkave aj cervena kapia), tak kludne uhorkovu stavu mozete nahradit vodou alebo riedit uhorkovu stavu 1:1. Je uz na vas ako sa rozhodnete.
  11. Narezeme na platky a podavame s pecivom, chlebom. Prajem dobru chut!