Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom

Autor receptu: slavka2012

Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, že sú v jedlách zastúpené všetky chute, dokáže nadlho zasýtiť. Pri tomto recepte som sa inšpirovala knihou Japanese Bible z vydavateľstva Dorling Kindersley.

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Najskôr si pripravíme fazuľku. Očistené zelené struky chvíľku, ale naozaj iba chvíľku povaríme v neosolenej vode, scedíme a vzápätí ich ponoríme do studenej vody, aby vychladli.
  2. Tofu pokrájame na kocky 2x2 cm a zalejeme teriyaki marinádou, v ktorej sme rozmiešali pretlačený cesnak. Namočené shiitake huby pokrájame na kúsky, zázvor pretlačíme, chilli papričku rozlámeme na drobné kúsky. Sezamové semienka nasucho opečieme na panvici.
  3. Na panvici zihrejeme trochu olivového oleja zmiešaného so sezamovým olejom, pridáme chilli papričku a postrúhaný zázvor.
  4. Keď začne zázvor voňať, pridáme pokrájané shiitake a za stáleho miešania 2-3 minúty pražíme.
  5. Pridáme marinované tofu pokračujeme v pražení, až kým nie je tofu z každej strany dochrumkava opečené.
  6. Pridáme zelenú fazuľku a za stáleho miešania pokračujrme v smažení.
  7. Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať ešte trochu teriyaki marinády.
  8. Na záver pposypeme sezamom, dôkladne premiešame a odstavíme.
  9. Podávame s varenou guľatou ryžou, ktorú servírujeme zvlášť v malých mištičkách na ryžu. Jeme paličkami. Ako nápoj je vhodné biele víno, ja som podávala s nitrianskym Rulandským bielym, ročník 2009.