Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom
Autor receptu: slavka2012
Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, že sú v jedlách zastúpené všetky chute, dokáže nadlho zasýtiť. Pri tomto recepte som sa inšpirovala knihou Japanese Bible z vydavateľstva Dorling Kindersley.
2 porcie |
20 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Najskôr si pripravíme fazuľku. Očistené zelené struky chvíľku, ale naozaj iba chvíľku povaríme v neosolenej vode, scedíme a vzápätí ich ponoríme do studenej vody, aby vychladli.
- Tofu pokrájame na kocky 2x2 cm a zalejeme teriyaki marinádou, v ktorej sme rozmiešali pretlačený cesnak. Namočené shiitake huby pokrájame na kúsky, zázvor pretlačíme, chilli papričku rozlámeme na drobné kúsky. Sezamové semienka nasucho opečieme na panvici.
- Na panvici zihrejeme trochu olivového oleja zmiešaného so sezamovým olejom, pridáme chilli papričku a postrúhaný zázvor.
- Keď začne zázvor voňať, pridáme pokrájané shiitake a za stáleho miešania 2-3 minúty pražíme.
- Pridáme marinované tofu pokračujeme v pražení, až kým nie je tofu z každej strany dochrumkava opečené.
- Pridáme zelenú fazuľku a za stáleho miešania pokračujrme v smažení.
- Ak je zmes príliš suchá, môžme pridať ešte trochu teriyaki marinády.
- Na záver pposypeme sezamom, dôkladne premiešame a odstavíme.
- Podávame s varenou guľatou ryžou, ktorú servírujeme zvlášť v malých mištičkách na ryžu.
Jeme paličkami. Ako nápoj je vhodné biele víno, ja som podávala s nitrianskym Rulandským bielym, ročník 2009.