Terina z foie gras s hruškovým čatní
Autor receptu: redakcia
Najvychýrenejšou pochúťkou z kačice je foie gras – vo francúzskom preklade „tučná pečeň“. V profesionálnej kuchyni sa tak označuje pečeň nútene dokrmovaných husí a kačíc, ktorým pre nedostatok pohybu pečeň mimoriadne narastie a nadobudne výraznú chuť. Najmä maškrtní Francúzi na foie gras nedajú dopustiť.
4 porcie |
25 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Terina: Pečeň očistíme a namarinujeme cez noc v alkohole, soli, korení a cukre. Osušenú pečeň sprudka opečieme z oboch strán. Opečenú pečeň osušíme a dáme na fóliu, doprostred položíme namočené marhule a zabalíme do úhľadného valčeka.
- Takto pripravenú terinu vložíme do pekáča s horúcou vodou a dáme do rúry vyhriatej na 80 °C. Pečieme asi 3 minúty. Vyberieme a necháme vychladnúť v studenej vode. Vychladnutú terinu nakrájame a obalíme v pomletých orechoch.
- Čatní: Na oleji orestujeme cibuľu nakrájanú na jemno, peperoncino a olúpané hrušky nakrájané na slížiky. Pridáme hrozienka, cukor, citrónovú šťavu, vínny ocot a šťavu z čerstvého zázvoru. Ochutíme soľou, muškátovým orechom a pomaly dusíme.
- Náš tip: Čatní je krémovitá omáčka zvýrazňujúca chuť pokrmu alebo slúži na dochutenie. Podáva sa najmä k mäsu a väčšinou stačí lyžička či dve. Pochádza z Indie, kde sa vyrábalo z čerstvého ovocia a korenia.