Tepsi kebab (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Pekáčový kebab z mletého mäsa. Jednoduche a vynikajúce. "Kıymali tepsi kebab" :-)

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme 1-1,2 kg mleteho mäsa, vzdy zalezi aj od toho, ze aky velky plech mate a pre kolko osob robite. Toto je pre 4-5 osob :-) Dalej 3 ks špicatej papriky, aj sladku aj stiplavu podla chuti. Dalej 2-3 paradajky a 1 velku cibulu (alebo 2menšie). Papriku si pozdlz prekrojime a paradajky si nakrajame na hrubsie kruhy. Na kebab si zmiesame mäso, na drobnejsie pokrajanu cibulu, na drobno nakrajanu menšiu červenu papriku, za malu hrst petrzlenovej vnate, nastruhame 3 struciky cesnaku, čer. ml. papriku, sol a ak mate, tak Isot podla chuti. Dobre premiesame...
  2. Teraz si pripravime paradajkovu štavu/omacku, s ktorou natrieme vrch kebabu. Do misticky dame 1 kopcovitejsiu PL Salçe/paradajkove pyre. Ak nemate, dajte hustejsi paradajkovy pretlak, alebo dajte z obycajneho pretlaku 2-3 PL lebo ono to musi byt dobre paradajkovou chutou :-) Pridame 0,5 KL ml. čierne korenie, za 1 KL oregano a trosku soli. No a nakoniec 1dl vody a dobre rozmiesame.
  3. Ja tu mam okruhly plech s priemerom 36 cm, ale mozte dat plech hociakeho tvaru. Suchy plech si najprv (ako sa da) pomažeme Salçou/pretlakom. Vezmeme nasu mäsovu zmes na kebab a od stredu plechu smerom ku krajom natapkame cele na plech. Nema to byt ani prilis hrubo, ani priliz tenko naťapkane :-) Asi tak 7-8 mm, kedze ono sa to este spečie. Ked to mame, natrieme rovnomerne nato celu paradajkovu stavu.No a nakoniec poukladame na vrch uz prichystanu papriku a paradajky. Mnozstvo paprik a paradajok si udate vy sami, kludne mozte dat aj viac podla chuti. Nakoniec este celé hore-dole pokvapkame olejom a dame plech do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 200 °C az kym sa neupečie. Kym to zacalo bublat/piect sa, trvalo 15-20 minut. No a odvtedy som to este nechala 30 minut, ale to si musite kontrolovat.
  4. Uz hotovy kebab :-) Okolo je vyborna štava a vrch so zeleninou sa jemne opiekol :-) Mäsko ostalo jemne a vláčne, vdaka tej paradajkovej štave, ktorou sme ho pred pečenim natreli :-)
  5. Tento kebab sa vyborne hodi aj medzi Pide chlieb, do tortily, alebo k inej prilohe ako je ryza. Fantasticky sa k nemu hodi cesnakovy jogurt. Alebo ak si kebab date do tortily/Dürüm ci pita, tak odporucam k tomu pit Ayran :-) Prajem dobru chut ;-P