Kelový šalát
Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Variant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo
nám v jednotlivých kútoch
našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, že pokračujeme v chudnutí
do plaviek, skombinoval som
listový kel so sladkými zemiakmi. Konzervované artičoky a kapary už druhý rok „strašili“
v komore, tak putovali aj ony
do šalátu. Príjemne ma prekvapila chuť červených sladkých zemiakov, pečených v
„alobale“. Tento šalát bol hlavným
jedlom, ale i s rezňom bude určite dobrý!
2-4 porcie |
12-15 minút príprava |
69 minút na 180 °C |
Postup
- Na restovanie zeleniny som tentoraz použil panvicu typu „Wok”, v ktorej sa teplo rovnomerne roznáša po jej pologuľovej stene; na 3-4 PL olivového oleja som rozložil na hrubšie „mesiačiky” pokrájanú červenú a žltú cibuľu, ako aj plátky strúčikov cesnaku.
- Na tie som pridal zelerové stonky, pokrájané asi na 5 mm „Céčka”, pásiky listového kelu, z ktorého som odstránil hrubé „nervy” (použijem ich pokrájané do zeleninovej polievky); nasledovala kopcovitá kávová lyžička (KL) sušených feferónkových zrniečok a po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); po premiešaní som túto zmes nechal dusiť na miernom ohreve.
- Čas som využil na prípravu červených (sú považované za najchutnejšie) sladkých zemiakov, ktoré som dôkladne vydrhol špeciálnom drsnou kefkou na čistenie zeleniny a po osušení som ich, čo ~ 20-25 mm, ponadkrajoval do 4/5 Ø.
- Potom som ich, každú osve, uložil na hárok „alobalu”, pokvapkal olejom, posypal soľou a čMČK, vložil na spoločnom pekáči do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a počkal som 69 minút, než sa upiekli.
- Medzitým sa mi udusil cibuľovo-kelový základ šalátu, do ktorého som teraz vložil mladé „maslové” cuketky, pokrájané asi na 3 mm hrubé pásiky, pokrájaný „bukét” petržlenovej vňate.
- Pokrájané konzervované artičoky (dve ružičky som Vám ponechal celé na ukážku a potom ich tiež pokrájal), konzervu odkvapkaných a premytých kapár, všetko jemne, ale dôkladne premiešal, nechal zopár minút prehriať a dodusiť, nuž a ...
- ....voňavý zdravý výsledok bol na svete.
- Keď sa upiekli sladké zemiaky, mohol som servírovať a prestierať šalát ozdobený halúzkou petržlenovej vňate a kolieska zemiakov pokvapkané lyžičkou extra panenského olivového oleja.