Kelový šalát

Teplý šalát z lacinato kelu so sladkými zemiakami (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant zostavy ingediencií do studených i teplých šalátov volíme sami, podľa toho, čo nám v jednotlivých kútoch našeho bytu „zavadzia“. Keďže moja „prišahana“ rozhodla, že pokračujeme v chudnutí do plaviek, skombinoval som listový kel so sladkými zemiakmi. Konzervované artičoky a kapary už druhý rok „strašili“ v komore, tak putovali aj ony do šalátu. Príjemne ma prekvapila chuť červených sladkých zemiakov, pečených v „alobale“. Tento šalát bol hlavným jedlom, ale i s rezňom bude určite dobrý!

2-4
porcie
12-15 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na restovanie zeleniny som tentoraz použil panvicu typu „Wok”, v ktorej sa teplo rovnomerne roznáša po jej pologuľovej stene; na 3-4 PL olivového oleja som rozložil na hrubšie „mesiačiky” pokrájanú červenú a žltú cibuľu, ako aj plátky strúčikov cesnaku.
  2. Na tie som pridal zelerové stonky, pokrájané asi na 5 mm „Céčka”, pásiky listového kelu, z ktorého som odstránil hrubé „nervy” (použijem ich pokrájané do zeleninovej polievky); nasledovala kopcovitá kávová lyžička (KL) sušených feferónkových zrniečok a po štipke soli a čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK); po premiešaní som túto zmes nechal dusiť na miernom ohreve.
  3. Čas som využil na prípravu červených (sú považované za najchutnejšie) sladkých zemiakov, ktoré som dôkladne vydrhol špeciálnom drsnou kefkou na čistenie zeleniny a po osušení som ich, čo ~ 20-25 mm, ponadkrajoval do 4/5 Ø.
  4. Potom som ich, každú osve, uložil na hárok „alobalu”, pokvapkal olejom, posypal soľou a čMČK, vložil na spoločnom pekáči do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a počkal som 69 minút, než sa upiekli.
  5. Medzitým sa mi udusil cibuľovo-kelový základ šalátu, do ktorého som teraz vložil mladé „maslové” cuketky, pokrájané asi na 3 mm hrubé pásiky, pokrájaný „bukét” petržlenovej vňate.
  6. Pokrájané konzervované artičoky (dve ružičky som Vám ponechal celé na ukážku a potom ich tiež pokrájal), konzervu odkvapkaných a premytých kapár, všetko jemne, ale dôkladne premiešal, nechal zopár minút prehriať a dodusiť, nuž a ...
  7. ....voňavý zdravý výsledok bol na svete.
  8. Keď sa upiekli sladké zemiaky, mohol som servírovať a prestierať šalát ozdobený halúzkou petržlenovej vňate a kolieska zemiakov pokvapkané lyžičkou extra panenského olivového oleja.