Teplý kuskusový šalát s fazuľou a čerstvou mätou

Autor receptu: martinis

Posledné prázdninové dni, slnko a teplo si treba ešte vychutnať - a to napríklad osviežujúcim teplým kuskusovým šalátom s hráškom, brokolicou, zelenou fazuľkou, červenou fazuľou, zakvapnutým citrónovou šťavou a posypaným mätou čerstvo odtrhnutou z vlastnej záhradky :)

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kuskus je stále drahšou záležitosťou, ale iste sme o ňom už veštci počuli. Jeho najväčšou - a nespornou výhodou je blesková príprava bez akéhokoľvek zásahu. Malý pohár kuskusu stačí nasypať do misky, zaliať lyžicou oleja, priliať objemovo rovnaké množstvo vývaru, troška soli, zamiešať a nechať pod pokrievkou či tanierikom pár minút postáť, 5 minút bohato postačí. Potom ho už len treba zamiešať vidličkou, prípadne zjemniť kúskom masla a hotovo ! :)
  2. Do parného hrnca alebo obyčajného hrnca s paráčikom vložíme na ružičky rozobratú brokolicu, hrsť zelenej fazuľky aj hrášku. Paríme 10 minút, zachováme vo vnútri všetky zdravé látky a vitamíny, no najmä chuť :) Vopred uvarenú fazuľu (či pol pohára sterilizovanej) vmiešame do kuskusu spolu so zeleninou, štipkou soli a mletého čierneho korenia.
  3. Pred servírovaním pokvapkáme citrónu šťavou, olivovým olejom a doplníme mesiačikom citrónu. Samozrejme nemožno zabudnúť na čerstvú mätu, ktorú sme posekali a ozdobili ňou šalát. Tutovka aj pre začiatočníkov :))
  4. Cestovinové šaláty sú na letné obedy ako stvorené, a to platí aj pre tento, pretože kuskus je vlastne drobná cestovina. Dá sa veľmi dobre kombinovať s akoukoľvek zeleninou, najviac mu však svedčí práve hrášok, fazuľka, možno kukurica a podobne. Kto preferuje studené, môže si šalát dať samozrejme aj zachladiť do chladničky, ale mne najviac chutí takýto, teplý, s tou voňavou mätou z vlastnej bylinkovej hriadky ;)