Teľacie mäso
Teľacie steaky s pšenovým šalátom
Autor receptu: siuuu
Chutné a zdravé jedlo. Občas máme chuť aj na menej zaužívané prílohy. Dnes to bolo pšeno, ktoré som skombinovala s
tekvicou, šošovicou a granátovým jablkom.* Pšeno má veľa benefitov pre organizmus, tak prečo to nevyužiť. Ide o bezlepkovú
obilninu, je pomocníkom pri chudnutí a podľa starej východnej medicíny chráni našu slezinu a pankreas a liečebne pôsobí pri
žalúdočných problémoch.
Postup
- Pšeno prepláchneme 2-3x horúcou vodou a uvaríme (na 1 diel pšena použijeme 2 až 2,5 násobok vody). Necháme čiastočne vychladnúť. Šošovicu uvaríme klasickým spôsobom a necháme tiež čiastočne vychladnúť. Tekvicu upečieme (Hokkaido netreba šúpať, maslovú áno) alebo očistenú a na drobné kocky pokrájanú orestujeme na panvici jemne potretej olivovým olejom.
- Zmiešame uvarené pšeno, uvarenú šošovicu a orestovanú tekvicu, pridáme posekanú vňať, vmiešame zrnká z granátového jablka. Ochutíme soľou, korením, kvapkou olivového oleja a pomarančovou šťavou alebo šťavou z ružového grapefruitu.
- Mäso jemne potrieme olivovým olejom a opečieme na rozpálenej grilovacej alebo klasickej panvici - dĺžka opekania záleží od hrúbky mäsa, ja som opekala z každej strany asi 2-3 minúty a potom mäso 10 minút odpočívalo v alobale. Podávame s pšenovým šalátom.
- Zvyšok tekvice som rozmixovala a zvarila s grepovou šťavou a troškou cukru na omáčku, ktorú som ochutila štipkou soli a korenia.