Teľacie mäso

Teľacie steaky s pšenovým šalátom

Autor receptu: siuuu

Chutné a zdravé jedlo. Občas máme chuť aj na menej zaužívané prílohy. Dnes to bolo pšeno, ktoré som skombinovala s tekvicou, šošovicou a granátovým jablkom.* Pšeno má veľa benefitov pre organizmus, tak prečo to nevyužiť. Ide o bezlepkovú obilninu, je pomocníkom pri chudnutí a podľa starej východnej medicíny chráni našu slezinu a pankreas a liečebne pôsobí pri žalúdočných problémoch.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pšeno prepláchneme 2-3x horúcou vodou a uvaríme (na 1 diel pšena použijeme 2 až 2,5 násobok vody). Necháme čiastočne vychladnúť. Šošovicu uvaríme klasickým spôsobom a necháme tiež čiastočne vychladnúť. Tekvicu upečieme (Hokkaido netreba šúpať, maslovú áno) alebo očistenú a na drobné kocky pokrájanú orestujeme na panvici jemne potretej olivovým olejom.
  2. Zmiešame uvarené pšeno, uvarenú šošovicu a orestovanú tekvicu, pridáme posekanú vňať, vmiešame zrnká z granátového jablka. Ochutíme soľou, korením, kvapkou olivového oleja a pomarančovou šťavou alebo šťavou z ružového grapefruitu.
  3. Mäso jemne potrieme olivovým olejom a opečieme na rozpálenej grilovacej alebo klasickej panvici - dĺžka opekania záleží od hrúbky mäsa, ja som opekala z každej strany asi 2-3 minúty a potom mäso 10 minút odpočívalo v alobale. Podávame s pšenovým šalátom.
  4. Zvyšok tekvice som rozmixovala a zvarila s grepovou šťavou a troškou cukru na omáčku, ktorú som ochutila štipkou soli a korenia.