Teľacie na mede a citrusoch (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Tento recept je pôvodne francúzsky, ale keďže nie vždy sa mi podarí zohnať všetky ingrediencie, snažím sa dodržať aspoň tie hlavné: teľacie mäso, citrusy a med.

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.
  2. Šalotky (alebo cibuľu) pokrájame nadrobno a speníme na olivovom oleji v kastróli, ktorý môže ísť do rúry. Pridáme mäso pokrájané na väčšie kusy a prudko ho opečieme, aby sa zatiahlo.
  3. Pridáme polievkovú lyžicu teľacieho bujónu rozpusteného vo vriacej vode (asi 100 ml).
  4. Postrúhame kôru z dvoch dobre umytých limetiek (alebo iných citrusových plodov). Limetky ošúpeme, prekrojíme a nad miskou povykrajujeme mesiačiky dužiny tak, aby prípadná šťava odtiekla do misky. Dávame pozor, aby sme nepokrájali biele časti, jedlo by zhorklo. Feferónku pokrájame na kolieska, klinčeky nahrubo rozdrvime. Všetko vrátane citrusovej šťavy pridáme k mäsu spolu s kopcovitou polievkovou lyžicou medu a podlejeme madeirou.
  5. Osolíme, premiešame, zakryjeme pokrievkou a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Po polhodinke odkryjeme, ak treba, podlejeme troškou teľacieho bujónu a odkryté mäso vrátime do rúry na 15-20 minút, kým sa tekutina nezredukuje.
  6. Na panvici opečieme kolieska baklažánov, uvaríme alebo opečieme zemiaky ako prílohu k mäsu. Na tanier môžeme pridať strapec koktejlových paradajok.