Teľacie mäso s červenou kapustou a so žemľovým knedlíkom (fotorecept)

Autor receptu: dodik28

Toto jedlo nepatrí medzi 15 minutové rýchlovky, ale pečené mäso, kapusta a žemľový knedlík budú mať u mňa vždy čestné miesto v mojom jedálničku. Na zdravie.

4
porcie
60 minút
príprava
150 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv som si poriadne opracoval a očistil toto krásne teľacie mäso. Mäso som osolil, okorenil čerstvo namletým čiernym korením a červenou sladkou paprikou. Trochu som ho podlial vodou a piekol ho pri 200 °C , po trištvrte hodiny som to stiahol na 160 °C.
  2. Počas pečenia som si pripravil knedlík. Nakrájal som si rohlíky na kocky. Na panvici som si opražil slaninku, pridal cibuľku . Keď sa mi zdalo, že už to má požadovanú farbu, pridal som zhruba 2 PL masla. Takto opraženú zmes som pridal k nakrájaným rohlíkom. Ako je vidno na foto, korenie si meliem vždy čerstvé.
  3. K zmesi som pridal 3 vajíčka , dokorenil som to a postupne pridával mlieko. Neviem napísať koľko, pretože som ho pridával po troške a nie veľa, len kým nemal knedlík správnu konzistenciu. Nesmie však byť veľmi rozmočený.
  4. Z hmoty som tvaroval guličky alebo som ich nechal vo väčšom šulci a balil ich do potravinárskej fólie. Knedlík dokončíme tak, že ho dáme do vriacej vody a varíme 15-20 minút. Podľa veľkosti. Ihneď po dovarení z knedlíkov odstránime potravinársku fóliu.
  5. Červenú kapustu som si začal pripravovať tak, že k 2 PL oleja som pridal 2 PL cukru, počkal kým začne topiť. Pridal som tam cibuľku. Neskôr, keď sa to už začalo dostatočne karamelizovať, som na panvicu nalial asi 0,2 dcl vody a nechal ju pomaly odpariť. Pridal som kapustu, asi 1/2 jablka, okorenil som to soľou, rascou, čiernym korením a trochou muškátového oriešku ... A nechal dusiť. Samozrejme som to podlial vodou, podľa potreby.
  6. Asi 20 minút pred dopečením mäsa som k výpeku hodil 3-4 strúčiky cesnaku, aby výpek chytil správnu chuť. A tu je výsledok.
  7. A na ozdobu cibuľka, obalená v hladkej múke a vyprážaná na oleji.
  8. Tak dobrú chuť !