Teľacie curry s hubami a cícerom

Autor receptu: lusinkab

Viem,že nie každému tento recept padne vhod ale pre tých čo majú radi zmenu tak to je jeden z tých receptov. Prvý krát som curry ochutnala pred 7 rokmi, keď nám to náš kuchár varil ako jedlo pre zamestnancov,čo dodať neviem čo do toho dal no v tom momente ma to ani nezaujímalo ale utekala som aj s tanierom do kuchyne, že niekto vylial jar do jedla,pozeral na mna ako na blázna. Po 5 rokoch som curry ochutnala opäť ale to už v jednej luxusnej reštaurácii a jednoducho som sa do tohto jedla zaľúbila.

4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do malého hrnca si dáme 1 PL oleja a na miernom ohni zohrejeme,pridáme na jemno nastrúhaný zázvor a cesnak. Len zľahka opražíme,pozor aby sa nespálili,vypneme a necháme vychladnúť.
  2. Kým sa nám zmes chladí tak si nakrájame chilli. Ja som použila tieto tri ale počet záleží na tom ako máte radi pikantné jedla. Ja chilli milujem takže preto taký mix.
  3. K cesnakovo-zázvorovej zmesi pridáme všetky korenia (okrem soli), nasekané chilli, štavu z jednej limetky, nastrúhanú limetkovú kôru a trstinový cukor.
  4. Všetko spolu vymiešame aby sa všetky suroviny spojili na takú ako keby pastu a odložíme bokom. Nevyzerá to veľmi lákavo ale ta vôňa je neskutočná a to sa ešte nevarí.
  5. Jednu cibuľu si nasekáme na drobno a opražíme na 2 PL oleja, pridáme na kocky nakrájané mäso a zľahka opražíme cca. 10 minút. Pri tomto recepte si mäsko môžte zvoliť podľa svojej chuti, či už bravčové,kuracie (pri tom bude čas varenia kratší ), hovädzie alebo len čisto s nejakou zeleninkou alebo rybami. Toto je taký univerzálny recept.
  6. Potom pridáme na pásiky nakrájané huby. Tu si tiež možte zvoliť aké chcete len nie veľmi aromatické lebo by zbytočne skazili chuť korenín. Ja som použila klasika šampióny čerstvo nakúpené z obchodu :-) . Ak nie ste milovníkmi húb kľudne si pridajte inú zeleninku. Tu nastal taký mänší problém,že som si vybrala príliš malý hrniec tak som to musela všetko prehodiť do tohto gigantického. Huby s mäsom premiešame,prikrijeme a necháme podusiť cca. 10 minút. Pridáme soľ ja som dala len trošku na chuť keďže ja veľa nesolím ale to už je na každom koľko pridá a ako má rád slané.
  7. Po 10 minútach pridáme tú našu koreninovú pastu pekne spolu premišame .........
  8. ................ pridáme 15 PL lyžíc passaty,premiešame,zakryjeme a necháme variť na pomalom plameni ....
  9. ..... keď je mäsko pekne mäkké pridáme k tomu cícer a povaríme 10 minút. Mne trvalo 2 hodinky kým bolo mäsko pekne uvarené ale ak použijete kuracie,ryby alebo morske plody tak čas je oveľa kratší. Podávame s ryžou alebo aj s naan chlebom.