Teľacie á la Wellington (fotorecept)

Autor receptu: paploska

Mám novú super kuchárku "Kuchárska elita" a tak postupne skúšam čo ma zaujalo. :-) Pôvodný recept je od p. Petríka, ja som ho samozrejme mierne upravila.

7
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Teľacie mäso opracujeme, umyjeme a dôkladne osušíme. V pôvodnom recepte bolo karé, ale ja som to robila so sviečkovej. Mäso poriadne osolíme a okoreníme čerstvo pomletým čiernym korením a potrieme ho dijonskou horčicou.
  2. Upravené mäso zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho odležať min. 1 hodinu v chladničke.
  3. Odležané mäso sprudka opečieme na a necháme vychladnúť. Sušené hríby namočíme na cca 20 minút a potom ich vyžmýkané udusíme na troche masla a vína. Zmes osolíme a zmixujeme ručným mixérom do hustej kaše (hubový faš). Lístkové cesto rozvaľkáme a položíme naň prosciutto crudo, na šunku rozložíme hubový faš a na celý povrchu dáme trochu strúhanky, ktorý stiahne prebytočnú tekutinu.
  4. Na záver na cesto položíme opečené mäso a cesto pevne zavinieme a potrieme vajíčkom. Položíme na papier na pečenie a v rúre pečieme pri teplote 180 st. asi 20 min.
  5. Zo zvyškov, ktoré som získala opracovaním mäsa som si pripravila omáčku. Pôvodne by sa robiť z Demi glace, ale tú som nemala. Takže na oleji som spenila šalotku, opražila odrezky, pridala nejemno pokrájanú mrkvu a dosolila a okorenila. Zmes som len trochu podliala vývarom. Mäso som pred dokončením vybrala a omáčku vyvarila do hustej konzistencie, ale môžete do nej pridať aj malú lyžičku solamilu, ak to chcete hustejšie. V závere som do omáčky ešte pridala drvené horčicové semienka.
  6. Ako prílohu som podávala restované zemiaky a malé mrkvičky udusené na masle a ochutené kmínom..