Tekvicový mrežovník

Tekvicový mrežovník (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Jesenný tekvicový koláčik.

12
porcií
70 minút
príprava
40-50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm. Studené maslo som pokrájala na kocky a spolu s mukou rozmrvila v kuchynskom robote (ručne môžete spraviť pomocou noža alebo prstov). Pridala ostatné suroviny a zamiesila mäkké cesto, ktoré som zabalila do potravinovej fólie a dala chladiť do chladničky na ½ až 1 h (cesto je možné pripraviť aj deň vopred).
  2. Tekvicu som narúhala na väčšom strúhadle (v kuchynskom robote) trochu osolia a nechala trochu odstať. Zatiaľ zohrejeme rúru na 180 °C.
  3. Cesto som rozdelila na dve časti - väčšiu a menšiu. Väčšiu časť som rozvaľkala a vyložila do maslom vymastenej formy. Na cesto som nasypala 2 PL detskej krupice.
  4. Tekvicu som trochu vyžmýkala a premiešala spolu s cukrom, škoricou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou (z bio citróna) (citrónovú kôru pridávajte podľa chuti, nemusí byť v recepte) a vyložila plnku na cesto. Na vrch tekvice som nastrúhala 50 g studeného masla.
  5. Z druhej časti cesta som urobila mriežku, zo zvyškov ešte aj ozdobné listy.
  6. Vrch koláča som dobré potrela rozmiešaným žĺtkom s mliekom. Koláč pečieme v rúre cca 40-50 minút do zlatistá. Dobrú chuť.