Tekvicový mrežovník
Tekvicový mrežovník (fotorecept)
Autor receptu: elenas
Jesenný tekvicový koláčik.
12 porcií |
70 minút príprava |
40-50 minút na 180 °C |
Postup
- Na tento koláč som použila okrúhlu formu 28 cm.
Studené maslo som pokrájala na kocky a spolu s mukou rozmrvila v kuchynskom robote (ručne môžete spraviť pomocou noža alebo prstov). Pridala ostatné suroviny a zamiesila mäkké cesto, ktoré som zabalila do potravinovej fólie a dala chladiť do chladničky na ½ až 1 h (cesto je možné pripraviť aj deň vopred).
- Tekvicu som narúhala na väčšom strúhadle (v kuchynskom robote) trochu osolia a nechala trochu odstať. Zatiaľ zohrejeme rúru na 180 °C.
- Cesto som rozdelila na dve časti - väčšiu a menšiu. Väčšiu časť som rozvaľkala a vyložila do maslom vymastenej formy. Na cesto som nasypala 2 PL detskej krupice.
- Tekvicu som trochu vyžmýkala a premiešala spolu s cukrom, škoricou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou (z bio citróna) (citrónovú kôru pridávajte podľa chuti, nemusí byť v recepte) a vyložila plnku na cesto. Na vrch tekvice som nastrúhala 50 g studeného masla.
- Z druhej časti cesta som urobila mriežku, zo zvyškov ešte aj ozdobné listy.
- Vrch koláča som dobré potrela rozmiešaným žĺtkom s mliekom. Koláč pečieme v rúre cca 40-50 minút do zlatistá. Dobrú chuť.