Tekvicový koláč

Tekvicový koláč (videorecept)

Autor receptu: blogbusker

Môže to pôsobiť dojmom, že ide o slaný hlavný chod. Opak je však pravdou, toto je sladký koláčik, ktorý si vychutnáte počas celého roka, nielen na jeseň.

8
porcií
20 minút
príprava
85 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Proces výroby koláčového cesta patrí k tým najjednoduchším v hre! Zmiešaj múku so štipkou soli a na syrovom strúhadle nastrúhaj dobre vychladenú kocku masla - s teplou toto nedokážeš. Zalej 4 lyžicami vody a všetko spolu zmiešaj. Začni lyžicou, dokonči rukami. Nemusíš miešať dlho, stačí tak minútu. Cesto vymodeluj do tvaru gule, niečím ho prikry a odlož na hodinu do chladničky.
  2. Tekvicu rozkroj na polovicu. Podľa gramáže predpokladajme, že budeš pracovať iba s jednou polovicou, čo by malo byť cca 500 g. Vydlab z nej semienka.
  3. Plech vysteľ papierom na pečenie a ulož tekvicu šupkou nahor. Daj ju piecť na 50 minút do predhriatej rúry pri 180 °C.
  4. Prešla dokopy hodina, cesto je oddýchnuté a tekvica upečená. Kým vychladne, stíhaš rozvaľkať cesto (kľudne aj rukami bez valčeka) na zhruba pol centimetrovú hrúbku. Malo by byť o pár centimetrov širšie ako priemer zapekacej nádoby. Tú cestom následne rovnomerne vysteľ.
  5. Tekvičku vydlab a získané vnútro popuč na pyré pomocou vidličky. Prilej Salko, ktoré je jediným zdrojom sladkosti v tomto recepte. Do zmesi prihoď 1 celé vajíčko a 2 žĺtky, spolu so škoricou, mletým muškátovým orieškom a mletým klinčekom. Všetko dôkladne ručne premiešaj a vlej do cestom vystlanej nádoby.
  6. Koláč vlož do predhriatej rúry na 230 °C. Pri tejto teplote peč prvých 10 minút a potom zníž teplotu na 180 °C a pokračuj ďalších 25 minút.
  7. Hotový produkt nechaj pred servírovaním kompletne vychladnúť, idálne aj vychladiť v chladničke. Podávaj napríklad so šľahačkou a čokoládovým toppingom.