Tekvicový koláč

Tekvicový koláč s jablkom a pomarančom (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Zvýšilo mi trochu tekvice, tak som upiekla tento jednoduchý koláč. Koláč sa podaril veľmi jemný, voňavý a šťavnatý.

12
porcií
80 minút
príprava
50 minút
na 185 °C

Postup

  1. Tekvicu a jablko som ošúpala a nahrubo nastrúhala. Pridala pomarančovú kôru a šťavu, 50 g cukru, med, hrozienka, škoricu a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešala a dala do mikrovlnky na 2 minúty.
  2. Zmäknute maslo som vymiešala s ostatným cukrom, potom pridala a zašľahala vajcia.
  3. Do zmesi som zamiešala tekvicovú zmes a nakoniec aj múku s práškom do pečiva.
  4. Cesto som vyliala do vymastenej okrúhlej formy (28 cm) a dala piecť do vyhriatej rúry na 185 °C cca 45-55 minút. Pripadne vyskúšame cesto drevenou špajdľou, ak je čista a suchá, koláč je hotový.
  5. Hotový koláč ešte horúci som potrela pomarančovým džemom (džem som trochu zriedila s horúcou vodou) a nechala vychladnúť.
  6. Vychladnutý koláč som vybrala z formy a poliala čokoládovou polevou ganache, ktorú som pripravila tak, že som smotanu rozohriala tesne pod bod varu a pridala nalámanú čokoládu, nechala postať až sa čokoláda rozpustí a premiešala do hladkého krému a nechala trochu vychladnúť. Vrch koláča som posypala orechovým posypom. Keďže tekvica je dosť ťažká, koláč vyšiel trochu hutnejší ale chuťovo šťavnatý a jemný.