Tekvicovo-syrový quiche (fotorecept)

Autor receptu: irenaw

Tento recept je inšpirovaný internetom. Rada hľadám dalšie spôsoby využitia oranžovej tekvice v kuchyni. Zobrala som z niekoľkých receptov čo sa mi pozdávalo a pridala som trošku svojho. Tak ak vám v pivnici zostalo nejaké hokaido....................:o)

16
porcií

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu umyjeme, zbavíme jadierok a nakrájame mesiačiky. Rovnako si pripravíme cibuľu a nahrubo nasekáme cesnak. Dáme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme soľ a čierne korenie. Pečieme 15-20 min. na 200°C najlepšie zhora, aby sa pripiekla cibuľa. Tekvica nemusí byť celkom mäkká, dopečie sa v koláči.
  2. Múku a soľ dáme do misy a premiešame. Nastrúhame tuk (alebo môžete dať 2/3 balenia jedného z nich, čiže len heru alebo len maslo) a zmiešame s múkou až to vyzerá ako posýpka na koláč. (môžeme to spraviť aj v kuchynskom robote) Pridáme ľadovú vodu a rýchlo zamiesime bochník cesta. Rozvaľkáme do formy (alebo roztlačíme rukami) ale rýchlo aby sme cesto nezohriali. Husto popicháme a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Medzitým vyberieme tekvicu a pridáme teplotu na 210°C.
  3. Cesto predpečieme´na slepo´ t.j. vložíme do neho papier na pečenie alebo alobal a vsypeme fazuľu alebo inú strukovinu alebo ryžu. Pečieme 15 minút. Odstránime papier so strukovinou a potrieme rozšľahaným vajcom. Ešte predpekáme 5 minút. Vajce spraví kôrku, aby sa cesto s plnkou nerozmočilo. Vyberieme a rúru stíšime na 175°C. Počas predpekania si nastrúhame syr (syr môže byť jeden druh alebo niekoľko podľa chuti). Zamiešame zálievku. Vajcia si rožľahajte zvlášť, potrite cesto po vybratí papiera s fazuľou, vráťte do rúry a až potom vajcia primiešajte do smotany s korením.
  4. Do predpečeného cesta naukladáme tekvicu, cibuľu a cesnak. Okoreníme a trošku posolíme.
  5. Na tekvicu nasypeme postrúhaný syr. Chcela som vyskúšať, ktorý bude najlepší tak som dala na každú tretinu iný druh. Pôvodne tam nemali byť uzlíky ale čedar, ale ukázalo sa, že uzlíky treba zjesť
  6. Rovnomerne polejeme zálievkou. Ak máme niečo na ozdobu posypeme povrch. To som zabudla odfotiť. Použila som žltú papriku nakrájanú na drobné kocky. Dáme piecť asi na 30-40 min. Môžeme rúru chrániť alobalom ale môj bol dosť plný a nevytieklo nič.
  7. Hotovo, upečený, voňavý. Môžeme ho jesť teplý alebo studený ale treba ho nechať aspoň 15 minút postáť. A na druhý deň sa mi zdal ešte lepší, chute sa prepojili a zvýraznili :o)