Tekvicovo-špenátové lasagne (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Dalsi sposob ako vyuzit zltu tekvicu.

4-6
porcie
25 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Postup

  1. Ako prve som si pripravila mlieko na bielu omacku. Do mlieka som dala nakrajanu cibulu, bobkovy list a dve vetvicky citronoveho tymianu. Mlieko som zvarila a prikryla. Odlozila som ho zo sporaka a nechala som vsetko vyluhovat.
  2. Tekvicu som ocistila a pokrajala som ju na priblizne rovnake kusky 1/1cm. Pokrajanu tekvicu som pokvapkala rozpustenym maslom a upiekla som ju vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
  3. Na masle som poprazila nakrajany por a roztlacene struciky cesnaku.
  4. Momentalne mam v zahradke vela mangoldu. Tentokrat som narezala tento s cervenymi stonkami.
  5. Stonky mangoldu som pokrajala, pridala som ich k oprazenemu poru a spolu som ich este poprazila.
  6. Ked stonky zmakli, pridala som pokrajane listy mangoldu.
  7. Vsetko som spolu premiesala a trochu poprazila. Staci malo. Len tolko, aby sa listy mangoldu trochu zaparili.
  8. K oprazenej zelenine som pridala upecenu tekvicu a pol salky vody. Vodu som pridala preto, aby bola plnka stavnatejsia a dostatocne vlhka pre platky lasagne.
  9. Vsetko som spolu premiesala, osolila a okorenila cerstvo mletym korenim.
  10. Muku som oprazila na masle. Zaliala som ju precedenym vychladnutym mliekom, ktore som v bode 1 prevarila s bylinkami. Za staleho miesania som uvarila bielu omacku, ktoru som potom este dochutila solou a korenim.
  11. Spodok zapekacej misky som potrela maslom a zacala som postupne ukladat jednotlive vrstvy. Platky lasagne, polovicku zeleninovej plnky a polovicku bielej omacky.
  12. Na bielu omacku som dala dalsiu vrstvu platkov lasagne.
  13. Na platky lasagne som rozotrela druhu polovicku zeleninovej plnky a bielej omacky.
  14. Lasagne som takto piekla vo vyhriatej rure 170C 30 minut.
  15. Po 30tich minutach pecenia som na vrch lasagne poukladala platky syra.
  16. Lasagne som dala este zapiect do rury pokym sa syr rozpustil a trochu sa zacal zapekat.
  17. Tuto tekvicovo - spenatovu plnku som vyuzila aj na pecenie tohoto slaneho kolaca. Cesto je klasicke drozdove z hladkej bielej a raznej muky so solou, cukrom, mliekom a maslom.