Tekvicovo-špenátové lasagne (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Dalsi sposob ako vyuzit zltu tekvicu.
4-6 porcie |
25 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Ako prve som si pripravila mlieko na bielu omacku. Do mlieka som dala nakrajanu cibulu, bobkovy list a dve vetvicky citronoveho tymianu. Mlieko som zvarila a prikryla. Odlozila som ho zo sporaka a nechala som vsetko vyluhovat.
- Tekvicu som ocistila a pokrajala som ju na priblizne rovnake kusky 1/1cm. Pokrajanu tekvicu som pokvapkala rozpustenym maslom a upiekla som ju vo vyhriatej rure 180C 15 minut.
- Na masle som poprazila nakrajany por a roztlacene struciky cesnaku.
- Momentalne mam v zahradke vela mangoldu. Tentokrat som narezala tento s cervenymi stonkami.
- Stonky mangoldu som pokrajala, pridala som ich k oprazenemu poru a spolu som ich este poprazila.
- Ked stonky zmakli, pridala som pokrajane listy mangoldu.
- Vsetko som spolu premiesala a trochu poprazila. Staci malo. Len tolko, aby sa listy mangoldu trochu zaparili.
- K oprazenej zelenine som pridala upecenu tekvicu a pol salky vody. Vodu som pridala preto, aby bola plnka stavnatejsia a dostatocne vlhka pre platky lasagne.
- Vsetko som spolu premiesala, osolila a okorenila cerstvo mletym korenim.
- Muku som oprazila na masle. Zaliala som ju precedenym vychladnutym mliekom, ktore som v bode 1 prevarila s bylinkami. Za staleho miesania som uvarila bielu omacku, ktoru som potom este dochutila solou a korenim.
- Spodok zapekacej misky som potrela maslom a zacala som postupne ukladat jednotlive vrstvy. Platky lasagne, polovicku zeleninovej plnky a polovicku bielej omacky.
- Na bielu omacku som dala dalsiu vrstvu platkov lasagne.
- Na platky lasagne som rozotrela druhu polovicku zeleninovej plnky a bielej omacky.
- Lasagne som takto piekla vo vyhriatej rure 170C 30 minut.
- Po 30tich minutach pecenia som na vrch lasagne poukladala platky syra.
- Lasagne som dala este zapiect do rury pokym sa syr rozpustil a trochu sa zacal zapekat.
- Tuto tekvicovo - spenatovu plnku som vyuzila aj na pecenie tohoto slaneho kolaca. Cesto je klasicke drozdove z hladkej bielej a raznej muky so solou, cukrom, mliekom a maslom.