Tekvicovo-orechový koláč s medovou polevou

Autor receptu: askadaniela

Tekvice je opäť neúrekom. U nás na v škole sa konala halloweenska katedrovica a to bola ďalšia príležitosť zbaviť sa jednej tekvice. Bola však veľká a tak okrem tekvicových lievancov nasladko aj naslano, vznikol aj tento úžasný koláč chutiaci po mede a po orechoch.

15 minút
príprava
20-45 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Tekvicu si upečieme v rúre pokvapkanú olivovým olejom a popichanú vidličkou domäkka. Keď je upečená, rozmixujeme ju na kašu. Odporúčam robiť to dostatočne vopred, aby bola dobre vychladnutá. Vymiešame si vajcia s cukrom a s vanilkovým cukrom do peny a pridáme smotanu. Zmiešame sypké suroviny s orechmi aj s brusnicami a vymiešame cesto. Pridáme tekvicu. Dáme piecť do plechu strednej veľkosti vystlaného papierom na pečenie. Pečieme asi 45 minút na 180 °C. Ak máte väčší plech, stačí piecť kratšie.
  2. Kým sa koláč pečie, tak si na polevu vymiešame mascarpone s medom dohladka. Ešte horúci koláč potrieme polevou, zarovnáme a môžeme posypať ešte orechami. Necháme vychladnúť a pokrájame. Koláč sa zjedol hneď, takže ani nemám fotku.