Tekvicovo mrkvový krém s vanilkovou zmrzlinou (fotorecept)

Autor receptu: bekestef

Tekvicovo mrkvová krémová polievka so zázvorom vo verzii lákavejšej pre deti, ktoré by sa jej inak možno ani nedotkli :-)

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Tekvicu si očistíme, rozkrojíme na polovicu, vydlabeme jadierka a nakrájame na polkruhy. Pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry pri 200 °C na cca 45 minút - do zmäknutia.
  2. V hrnci si na olivovom oleji popražíme nadrobno nasekanú cibuľu. Ku koncu na cca 1 minútu pridáme prepučený cesnak a nastrúhaný zázvor. Následne pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska a podlejeme trochou vývaru. Ja používam pravý kurací z mrazničky. Kto nemá, môže použiť bujón. V závislosti od sily vývaru a chuti okoreníme a osolíme.
  3. Ak je už mrkva udusená do mäkka, pridáme do hrnca upečenú tekvicu.
  4. Dolejeme cca 200 ml vývaru a rozmixujeme do hladka pomocou tyčového mixéru. V prípade potreby počas mixovania prilievame vývar až do dosiahnutia požadovanej konzistencie krému.
  5. Rozmixovaný krém ešte privedieme k varu a finálne dochutíme korením, soľou a prípadne podľa chuti aj nastrúhaným muškátovým orieškom.
  6. Nakoľko naše deti túto polievku veľmi neobľubovali, vymyslel som verziu, ktorá je na moje prekvapenie aj vcelku lahodná a to servírovanie s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Kombinácia teplého krému a roztápajúcej sa zmzliny je úžasná. Dozdobíme lístočkom mäty a kvapkami balzamika.
  7. Táto polievka sa obdobne pripravuje i s tekvicou Hokkaido, kde má ešte lákavejšiu oranžovú farbu.