Tekvicový koláč

Tekvicovo-jablkový koláč bez lepku s mandľovou posýpkou

Autor receptu: novalim

Je sezóna tekvice a my z nej pečieme a varíme o stošesť. Dnes napríklad super šťavnatý a výživný tekvicovo-jablkový koláč.* Použili sme maslovú tekvicu, mleté mandle a samozrejme našu bezlepkovú múku na pečenie Promix PK. Chrumkavá mandľovo-maslová posýpka dodala koláčiku šmrnc a zo stola zmizol ihneď ešte teplý.

10
porcií
110 minút
príprava
80-90 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv si pripravíme posýpku. Z múky, mletých mandlí, cukru a masla rukami spracujeme cesto a potom ho prstami namrvíme na drobno. Primiešame k tomu aj mandľové lupienky. Odložíme do chladničky, kým pripravíme cesto na koláč.
  2. Tekvicu a jablká očistíme, odstránime jadierka a nastrúhame najemno. Vo väčšej mise spolu vyšľaháme maslo, cukor, javorový sirup a vanilkový extrakt do peny. Potom ideálne po jednom zašľaháme vajcia a pridáme aj kyslú smotanu.
  3. V inej miske zmiešame spolu preosiatu múku, mleté mandle, kypriaci prášok, soľ a kukuričný škrob. Suché prísady potom jemne zapracujeme gumenou varechou do maslovo - vaječnej hmoty. Nakoniec do cesta primiešame aj nastrúhanú tekvicu a jablká.
  4. Cesto vylejeme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme vystlali papierom na pečenie. Povrch uhladíme a posypeme pripravenou mrveničkou. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C 80-90 minút. Aby sme si boli istý, že koláč je dobre upečený, urobíme test špajľou. Ak vyjde suchá, koláč je hotový. Necháme vychladnúť a pred podávaním posypeme ešte práškovým cukrom.