Tekvicové rizoto

Autor receptu: ziziak

Skončila jeseň, keď tekvice dozrievajú sú najkvalitnejšie a je ich hojne. Tekvica je obľúbená v polievke, cestovinách či ako jednoduché pyré. Kombináciu tekvice a ryže som objavil u Antoniho Carluccia, jedného z najznámejších talianských gurmánov.

4
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zeleninový vývar ako prvý necháme zovrieť a ponecháme ho na slabom plameni aby nechladol a ani sa nevaril.
  2. V hlbšej panvici ohrejeme olej a mierne opražíme cibuľu, zeler, feferonku a rozmarín. Neskôr pridáme ryžu a premiešame tak, aby bola ryža obalená olejom. Biele víno a neustále miešame, kým sa víno neodparí. Potom pridáme tekvicu spolu s naberačkou vývaru, stále miešame a varíme, kým vývar nevsiakuje do ryže. Postupne pridávame vývar cca 20 minút, pokiaľ sa ryža neuvarí al dente.
  3. Po uvarení odstavíme pancivu bokom a vmiešame maslo s parmezánom.