Tekvicové rizoto

Tekvicové rizoto s gorgonzolou

Autor receptu: mackaa

Viem, že tekvicové rizoto už dnes nie je žiadnou novinkou a internet je ho plný, ale tento víkend som naň dostala chuť a preto som sa rozhodla inšpirovať aj Vás.

Suroviny

Postup

  1. Neolúpanú tekvicu nakrájame na menšie kocky a zbavíme ju semiačok. Vyskladáme ju na pečiaci papier, pokvapkáme olivovým olejom a dáme piecť do rúry na 20-30 minút pri 180 °C. Mäkkú tekvicu rozmixujeme tyčovým mixérom a dáme bokom.
  2. V hrnci alebo v hlbšej panvici roztopíme asi 50 g masla a nakvapkáme k nemu trochu olivového oleja. Pridáme najemno nasekanú cibuľku a restujeme ju do sklovita. Pomali začneme prisypávať ryžu tak, aby sa spojila s tekutinou a cibuľkou. Zalejeme vínom a varíme až kým alkohol nevyprchá. Pridáme tymian a môžeme začať pridávať po naberačkách vývar. Budeme ho takto prilievať vždy, keď sa z rizota vyvarí a spoločne miešať, myslím, že by to malo trvať okolo 15 maximálne 20 minút. Ryža sa nesmie rozvariť, musí byť al dente...
  3. Chvíľku pred koncom šupneme k rizotu vopred pripravené tekvicové pyré a spoločne premiešame. Teraz už je rizoto pripravené na odstavenie zo sporáka, jeho konzistencia by mala byť tekutá... Ak nie je, nebojte sa priliať ešte naberačku vývaru. Nakoniec pridáme zvyšné maslo a vopred nastrúhané syry a energicky miešame. Vznikne nám lahodné krémové rizoto...
  4. Kto chce, môže dochutiť soľou, ale vďaka syrom to nie je potrebné. Ozdobíme cherry paradajkami, bylinkami a gorgonzolou.