Tekvicové donuty

Tekvicové donuty bez lepku

Autor receptu: novalim

Donuty – alebo šišky spoza oceánu – sa stali aj u nás veľmi populárnymi. Nám sa na nich páči to, že sa dajú donekonečna varírovať.* Pozrite si náš najnovší recept. Pripravili sme pre vás tekvicové donuty bez lepku a už na prvý pohľad sa im ťažko odoláva. Na ich prípravu vám bude stačiť pol hodinka a môžete si ich vychutnávať.

20 ks
porcií
40 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej mise zmiešame preosiatu bezlepkovú múku Promix Alfa, kypriaci prášok, preosiaty cukor, soľ a muškátový orech. V inej mise dôkladne premiešame maslo, vajce, tekvicové pyré (môžeme použiť aj kúpené z pohára, prípadne si uvaríme ošúpanú a na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido do mäkka a rozmixujeme na pyré) , mlieko a vanilkový extrakt.
  2. Do tekutej zmesi pridáme suchú a vypracujeme vláčne ale pevné cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 1 – 1,5 cm, z ktorého potom vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm. V strede každého kolieska vykrojíme ešte menší kruh typický pre americké donuty. Vysmážame v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z každej strany asi 2 minúty do zlatohneda. Hotové dáme osušiť na papierový obrúsok.
  3. Kým vychladnú, pripravíme si polevy. Na čokoládovú necháme vo vodnom kúpeli roztopiť maslo, pridáme cukor, kakao a mlieko a metličkou miešame, kým sa vytvorí hustá poleva. Bielu citrónovú polevu pripravíme tak, že v miske vyšľaháme všetky prísady do stredne hustej konzistencie.
  4. Vychladnuté donuty namáčame do polovice v jednej alebo druhej poleve, necháme odkvapkať na mriežke, prípadne len obalíme v škoricovom cukre. Môžeme ozdobiť cukrovými ozdobami.