Tekvicové donuty
Tekvicové donuty bez lepku
Autor receptu: novalim
Donuty – alebo šišky spoza oceánu – sa stali aj u nás veľmi populárnymi. Nám sa na nich páči to, že sa dajú donekonečna
varírovať.* Pozrite si náš najnovší recept. Pripravili sme pre vás tekvicové donuty bez lepku a už na prvý pohľad sa im ťažko
odoláva. Na ich prípravu vám bude stačiť pol hodinka a môžete si ich vychutnávať.
20 ks porcií |
40 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Vo väčšej mise zmiešame preosiatu bezlepkovú múku Promix Alfa, kypriaci prášok, preosiaty cukor, soľ a muškátový orech. V inej mise dôkladne premiešame maslo, vajce, tekvicové pyré (môžeme použiť aj kúpené z pohára, prípadne si uvaríme ošúpanú a na kocky nakrájanú tekvicu hokkaido do mäkka a rozmixujeme na pyré) , mlieko a vanilkový extrakt.
- Do tekutej zmesi pridáme suchú a vypracujeme vláčne ale pevné cesto. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát hrubý asi 1 – 1,5 cm, z ktorého potom vykrajujeme kolieska s priemerom asi 7 cm. V strede každého kolieska vykrojíme ešte menší kruh typický pre americké donuty. Vysmážame v dostatočnom množstve rozpáleného oleja z každej strany asi 2 minúty do zlatohneda. Hotové dáme osušiť na papierový obrúsok.
- Kým vychladnú, pripravíme si polevy. Na čokoládovú necháme vo vodnom kúpeli roztopiť maslo, pridáme cukor, kakao a mlieko a metličkou miešame, kým sa vytvorí hustá poleva. Bielu citrónovú polevu pripravíme tak, že v miske vyšľaháme všetky prísady do stredne hustej konzistencie.
- Vychladnuté donuty namáčame do polovice v jednej alebo druhej poleve, necháme odkvapkať na mriežke, prípadne len obalíme v škoricovom cukre. Môžeme ozdobiť cukrovými ozdobami.