Krémová tekvicová polievka

Tekvicová polievka podľa Petra Vargu (videorecept)

Autor receptu: sons

Nemáte veľmi radi tekvicu? Aj šéfkuchár celebrít Peter Varga bol na tom podobne, ale presvedčil sa, že keď ju správne pripravíte, je veľmi chutná.* Skúste tento skvelý a jednoduchý recept, ktorý nám prezradil.

Postup

  1. Z tekvice odstránime vnútro so semienkami a nakrájame na mesiačiky, ktoré dáme do pekáča, na vrch položíme niekoľko vetvičiek čerstvého tymianu alebo posypeme sušeným. Pridáme maslo, posypeme cukrom, pokvapkáme medom a olivovým olejom, okoreníme a pečieme do mäkka v rúre vyhriatej na 180 °C cca 35-40 minút.
  2. Z upečenej tekvice odstránime šupku a dužinu pokrájame na kocky. V hrnci na troške rozpusteného masla orestujeme najemno pokrájanú šalotku, okoreníme. Pridáme tekvicu, zalejeme zeleninovým vývarom a povaríme asi 15 minút.
  3. Prilejeme trošku sladkej smotany na zjemnenie, lyžičku masla a rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku podľa chuti osolíme, okoreníme a pridáme čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok.
  4. Polievku pred podávaním pokvapkáme tekvicovým olejom a smotanou. Na záver pridáme nasucho upražené tekvicové semienka.