Tatranské morčacie stehná

Autor receptu: zemo

Američania majú svoj Deň vďakyvzdania, ku ktorému si zakusujú pečeného moriaka. U mňa v kuchyni mám rodinné vďakyvzdanie, ak famílii pripravím morčacie stehná po tatransky. Recept sa mi zrodil v hlave, keď som sa nudil ako normálny chlap pri zbieraní čučo

6 - 8
porcií
140 minút
na 180 - 200 °C

Postup

  1. Tak ideme na to. Pozor, začíname včera! Stehná prešpikujem slaninou nakrájanou na hrubšie rezance, pokvapkám stehná citrónom a rozotriem ho. Rukami najlepšie. Cesnak rozotrený so soľou votriem pod kožu. To isté urobím aj s mletým čiernym a novým korením, tymiánom a drveným jalovcom. Posolím trochu na vrchu a polejem polovicou rozpusteného masla. Dám apoň na 12 hodín odležať do chladničky.
  2. Pozor už sme zajtra! Stehná sú ešte v chladničke, ale ja už na zvyšku masla osmažím na veľkom pekáči na hrubšie nakrájanú cibuľu. Potom pridám stehná a opečiem, aby sa mi stiahlo mäsko a bolo šťavnaté.
  3. Do pekáča pridám bobkový list, na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen, podlejem vínom alebo vývarom. S vínom je to lepšie, môžu jesť aj deti. Alkohol sa vyparí. Zvyšok vína dám manželke s tým, že výnimočne môže sedieť v kuchyni, keď varím a zbožne, ale hlavne mlčky, na mňa hľadieť.
  4. Vložím pekáč s dobre utesneným alobalom na jeho vrchu do trúby. Už je vyhriata na 180 stupňov. Dusím domäkka zhruba 1 a pol hodiny. V polovici tohto času stehná otočím, popolievam, ak treba podlejem. Ak manželke zostalo víno, tak jej ho nechám a nelejem do pekáča. Stačí vývar.
  5. Po hodine a pol dám alobal dolu. Zvýšim teplotu na 200 stupňov a pečiem stehienka asi pol hodinku. Veľmi často ich polievam a dávam pozor hlavne v rohoch pekáča, aby sa mi nevytvorila čierna pripálenina. Môžem mäso už teraz polievať aj horúcou vodou.
  6. Potom stehná vyberiem, zakryjem hneď alobalom, aby nedostali teplotný šok. Z výpeku vyberiem bokový list. Šťavičku so zeleninou a kúskami odpadnuvšieho mäsinka mňamkovitého dám na šporák do hrnca, nechám zovrieť, poprášim múkou a chvíľku varím. Odložím nabok a nie na ohni prepasírujem do hladúčka.
  7. Pozor a teraz to najdôležitejšie! Omáčku vrátim na sporák, počkám kým zovrie, pridám na chvíľku čučoriedky, aby sa nerozvarili a hotovú omáčku prelejem cez stehná, ktoré si pred tým vykostím a položím do veľkej misy. Podávam s hranolčekmi, pečeným zemiakmi (pečú sa naraz so stehnami) alebo ryžou.
  8. POZOR! Ak sa vám zdá, že dve stehná je veľa, pokojne dajte len jedno a všetky suroviny deľte dvomi. A upozorňujem, že si musíte u mäsiara pýtať morčacie zadné stehná. Ale nie veľmi obrovské, ako zo pštrosa.