Kysnuté koláče

Taštičky s tvarohovou a jablkovou plnkou

Autor receptu: heleninka88

Univerzálne cesto, ktoré využijete nielen na tieto taštičky.* Kľudne z neho spravíte aj chutnú vianočku alebo buchty na desiatu pre deti. Nech sa Vám páči.

60 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme kvások z teplého mlieka, 10 g cukru(zvyšok dáme do cesta) a droždia. Necháme postáť. Ak máme mixér alebo pekárničku, najprv dávame tekuté suroviny a potom suché. Pri ručnom miesení si pripravíme väčšiu misku, kde zmiešame všetky suroviny a pridáme kvások. Miesime asi 20 minút. Cesto je krásne voňavé a odliepa sa od stien misky a z rúk. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste 50 minút alebo do zdvojnásobenia objemu.
  2. Medzitým pripravíme plnky. Na tvarohovú plnku zmiešame všetky suroviny (pridala som aj na malé kúsky nakrájané jahody). Na jablkovú plnku si pripravíme umyté ošúpané jablká, ktoré nakrájame na menšie mesiačiky a pridáme ostatné suroviny. Samozrejme si suroviny prispôsobíme či už chceme len tvarohové alebo jablkové taštičky.
  3. Keď je cesto krásne vykysnuté, preložíme ho na pomúčenú dosku a vytvarujeme 2 bochníky. Jeden potom rozvaľkáme na nie príliš tenko. Rozkrájame na väčšie štvorce a naplníme tvarohovou plnkou. Potom si zoberieme druhý bochník cesta a urobíme to isté, ale naplníme jablkovou plnkou. Taštičky tvarujeme tak, že jeden roh dáme k protiľahlému a taštička sa zatvorí.
  4. Rúru predhrejeme na 180 °C. Taštičky preložíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Potrieme vajíčkom zmiešaným s mliekom. Pečieme cca 20 minút do zlatista, samozrejme záleží aj od rúry. Po upečení potrieme roztopeným maslom a poprášime práškovým cukrom. Dobrú chuť.