Jablkový koláč

Tarte Tatin

Autor receptu: redakcia

15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a potom na plátky.
  2. Z cukru urobíme karamel a než začne hnednúť, pridáme maslo, rozmiešame. Karamel s maslom vlejeme do stredu okrúhlej formy (priemer 24 cm) a na naň vejárovito poukladáme jablká. Posypeme škoricou.
  3. Navrch položíme lístkové cesto, okraje pritlačíme, prebytočné cesto odrežeme. Dáme na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
  4. Po upečení nožom okraje koláča jemne oddelíme od formy. Pripravíme si tanier alebo podnos a koláč naň preklopíme. Potom ho necháme vychladnúť.
  5. Tarte Tatin môžeme podávať s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.