Tarte tatin na spôsob tartiflette (fotorecept)
Autor receptu: sisok
Chcela som trochu obmeniť klasickú verziu na francúzsku syrovú špeciality Tartiflette.
Samozrejme, pokiaľ nemáte syr reblochon, použite iný syr - jedna zlatá česka slečna mi cez
internet poradila, že vraj sa reblochon môže nahradiť hermadúrom. Každopádne, je to dobrôtka :)
Pri tomto recepte budeme potrebovať kovový kruh, ktorý sa používa na servírovanie.
4 porcie |
10 minút príprava |
30 minút na 190-200 °C |
Postup
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na plátky hrubé približne 3mm. Ja som použila male zemiačiky grenaille, ktoré som opiekla na panvici a ktoré som samozrejme posolila. Môžete ich však uvariť vo vode, pokiaľ sa vám pri tom nechce stáť :)
Keď sú zemiaky takmer uvarené, odstavíme, prípadne scedíme.
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Opečieme na troche olivového oleja dosklovita.
- Na papier na pečenie budeme vrstviť jednotlivé ingrediencie nasledovne:
Do kovového kruhu na úplny spodok naukladáme zopár zemiakov.
- Zemiaky prikryjeme opraženou cibuľkou.
- Tú prikryjeme kúskami slaninky.
- Slaninku prikryjeme plátkami syra.
- Postup môžeme zopakovať, až ku hornému okraju kovového kruhu. Dnom pohára tieto vrstvy trochu stlačime a kovový kruh opatrne odstránime.
Takto pripravenú kôpku prikryjeme cestom brisé alebo lístkovým cestom, potrieme vajíčkom a vložíme do rúry predhriatej na 190-200°C. Pečieme dozlatista a podávame s čerstvou zeleninou.
Dobrú chuť!