Tarte Tatin (fotorecept)

Autor receptu: pivonka

Tradícia hovorí, že Tarte Tatin bola prvýkrát vytvorená náhodou v hoteli Tatin v Lamotte-Beuvron, Francúzsko v roku 1898. Hotel viedli dve sestry, Stéphanie a Caroline Tatin. Stéphanie Tatin, ktorá väčšinou varila, bola raz prepracovaná. Robila tradičný jablkový koláč, ale pozabudla na jablká, ktoré opekala na masle a cukre. Snažila sa zachrániť, čo sa dalo. Prikryla panvicu cestom a dala do rúry. Bola prekvapená úspechom, ktorý koláč mal.

10
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Všade sa už používa na Tarte Tatin lístkové cesto, tak si nekomplikujte život a použite ho tiež. Keďže pôvodne sa ale používalo krehké cesto, tak som ho urobila tiež (aby puristi nemali námietky), ale k originálu som sa nedopracovala. Ak ho máte, pridajte, budem rada. Ja som použila cesto, z ktorého robím jablčník. Z dávky, ktorú uvádzam, stačila polovička, zbytok išiel do mrazničky.
  2. Z uvedených surovín na pracovnej doske spracujeme krehké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 2 hodiny do chladničky.
  3. Medzitým si očistíme jablká. Množstvo je približné, môže byť aj viac. Je dobré, keď sú kyslejšie. Pokrájame ich na hrubšie mesiačiky a vykrojíme jadrovníky. Jablká polejeme citrónovou šťavou z 1 citróna.
  4. (V recepte, podľa ktorého som Tarte Tatin prvý raz robila, sa uvádzalo 125 g masla a 125 g cukru. Držala som sa predpisu, ale koláč sa mi zdal príliš mastný a presladený. Upravila som ho podľa vlastnej chuti, ale vy sa možno vrátite k pôvodnému rozpisu). Použijeme panvicu s priemerom 24 cm. Buď musí mať rúčku kovovú, alebo odnímateľnú, lebo pôjde do rúry. Na dno panvice rozložíme maslo a posypeme cukrom. Maslo rozpustíme a plameň stiahneme na slabšie.
  5. Na panvicu poukladáme jablká. Spodnú vrstvu ukladáme vypuklým dolu. Druhú vrstvu ukladáme opačne, vypuklým hore. Ide o to, aby boli naukladané čo najhustejšie. Teplotu pridáme na strednú hodnotu. S jablkami už nehýbeme. Po 15 minútach by mali začať karamelizovať. Panvicu vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na 15 min.
  6. Vyvaľkáme si cesto na trochu väčší priemer, ako má panvica. Panvicu vyberieme z rúry a jablká prikryjeme rozvaľkaným cestom. prečnievajúce okraje cesta zastrčíme poza jablká. Zhora urobíme do cesta 3-4 väčšie dierky, aby mohla unikať para. Pracujeme opatrne, je to fakt horúce. Dáme nazad do rúry asi na 15-20 min.
  7. Koláč by mal byť upečený. Vyberieme z rúry a necháme 10 min. chladnúť. Podnos, na ktorom budeme tortu podávať, priklopíme na panvicu a prevrátime. Ak sa všetky jablká neodlepia, pomôžeme im varechou. Mne sa to veľmi nepodarilo (časť okraja sa mi odlomil). Keď sa to ale podarí, výsledok by mohol vyzerať aj takto (zdroj: http://www.cuisine.berberber.com/recette-tarte-tatin-473.html):