Tartar zo sviečkovice

Autor receptu: radox1

Z minulého receptu (http://varecha.pravda.sk/recepty/steak-medium-s-brusnicovym-gelom/48520-recept.html ) mi zostali konce sviečkovice a čo môže byť lepšie ako tatarák.Sviečkovicu môžeme nahradit iným druhom hovädzieho mäsa-odležaným hov.zadným,roštenkou alebo falošnou sviečkovou.

2-3
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Mäso naškkriabeme alebo nasekáme nožom na malé kocky,prinajhoršom zomelieme na mlynčeku-použijeme šajbu s väčším priemerom 0,5cm.Možeme použit robot so sekacími nožmi a mäso pulzom nasekať,ale v žiadnom prípade nespracujeme mäso na kašu.
  2. Ochutenie a nakoniec aj výber surovín je čisto individuálna disciplína,nakoľko vyslovene pravý recept neexistuje,v iných krajinách uprednostnujú úplne iné suroviny a niektorí úplny minimalizmus-čiže len suché koreniny a mäso.V každom prípade treba s koreninami narábať opatrne aby sme veľmi neprerazili chuť samotnéno mäsa.Ja som zástanca prípravy dopredu,je dobré aby sa koreniny v mäse odležali aspon 2 hodiny pred podávaním.
  3. Klasická príloha sú hrianky-ja som urobil hriankové hranolky- a cesnak,ale ja som použil cesnak aj konfitovany,ktorý je ľahší a menej agresívny.
  4. konfitovaný cesnak: cesnak aj so šupkou vložíme do oleja-masti tak aby bol ponorený,a tiahneme pomaly do vtedy,kým nezačne hnednúť.