Tarhoňa s pestrou zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som potrebovala spraviť rýchly obed, mám veľa práce. Večer som uvarila kukuricu.
Dnes som namočila sušené dubáky, pokrájala rôznu zeleninu, ktorú som orestovala na oleji.
Pridala som k nej dubáky, tarhoňu a kukuricu. Zaliala som vriacou vodou, po 15 - tich
minútach dusenia bolo všetko hotové a mohla som podávať rýchle, chutné a zdravé jedlo.
4 porcie |
10 minút príprava |
15 minút na 70- 80 °C |
Postup
- Večer som klasy kukurice očistila od vlasov a listov, listy som vložila do osolenej vody, pridala som klasy a uvarila. Jeden uvarený klas kukurice som odložila, ostatné boli na večeru,v meste je to pochúťka.
- Vychladnutú kukuricu som ostrým nožom zbavila zŕn, časť som zmrazila, aby bolo na budúce varenie.
- Dnes som očistila zeleninu a namočila som dubáky do vlažnnej vody, môžete použiť aj iné huby.
- Koreňovú zeleninu som pokrájala na malé kúsky.
- Na oleji som orestovala cibuľku a zeleninku - asi 3 minty.
- Pridala som dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené a restovala som ešte 2 minúty.
- Do hrnčeka som nasypala tarhoňu, hrnček použijem na odmeranie vody.
- K zelenine som pridala tarhoňu a za stáleho miešania som ju opražila asi 3 minúty.
- Pridala som pripravenú kukuricu.
- Opraženú zmes som zaliala 1,5 hrnčekom horúcej vody /pozor, aby ste sa z vytvorenej horúcej pary pri zalievaní neobarili/, pridala som soľ, dobre premiešala , prikryla som hrniec pokrievkou a na na najslabšom plameni som dusila tarhoňu 15 minút. Plameň som vypla a nechala ešte chvíľku dôjsť pod pokrievkou.
- Hotovú tarhoňu som rozdelila na taniere a okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
- Na tanieri som posypala kockami surovej zelenej papriky a posekanej petržlenovej vňate. Zeleninka má byť al dente, my máme radi, ked je trošku chrumkavá a kontrastuje s mäkkou tarhoňou. Je to výborný, jednoduchý, rýchly,chutný a zdravý "eintopf" - jedlo z jedného hrnca.
Poznámka: tarhoňa je chutná cestovina, ktorá sa dá pripraviť doma z vajíčka a múky, ja som mala bezvaječnú z obchodu,