Tapenade languedocienne (Languedocká tapenada)(fotorecept)

Autor receptu: amelie

V Languedocu sa táto tapenada robí odjakživa. Všetky suroviny sú miestne, teda čerstvé, a výsledok je skvelý. Na rozdiel od iných tapenád do nej Languedočania pridávajú ančovičky naložené v soli.

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava tapenady je ľahká a rýchla, ak máte poruke všetky potrebné suroviny.
  2. Z ančovičiek povyberáme ostne - drobné nepríjemné kostičky. Je to jediný piplavý úkon, ale výborným pomocníkom je pinzeta. Kapary scedíme, premyjeme a necháme odkvapkať na sitku. Chilli papričku posekáme a tuniaka tiež scedíme. Všetko aj s olivovým olejom vložíme do mixéra a rozmixujeme nahrubo. Keďže recept pochádza z čias, keď o mixéroch ešte nikto ani nechyroval, rozrdrvila som všetky ingrediencie v mažiari, pomaličky som prilievala olej, kým tapenada nenadobudla "natieraciu" konzistenciu.
  3. Tapenada sa podáva s čerstvým sedliackym chlebom alebo so starším (1-2 dni) opečeným nasucho na grilovacej panvici. Výborná je len tak, so šalátovými listami. Používa sa aj do niektorých jedál ako dochucovadlo.