Talianske tiramisu

Autor receptu: bejgi

Tento recept mám od priateľa z Cortony, trošku som si ho upravila ako pravé slovenské tiramisu. Ak nemáte doma mascarpone, pravé espresso a amaretto likér, nahradím jemným tvarohom, nescafé a tuzemským rumom. Chutí vynikajúco ako pravé slovenské...

8
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme silné espresso, necháme ho vychladnúť, prilejeme Amaretto a zamiešame.Polovičnú časť piškót namáčame do ochutenej kávy, dávame však pozor aby sa nerozmočili a ukladáme ich tesne vedľa seba do misy.( Ja piškóty v šálke polievam lyžičkou je to jednoduchšie a viem že sa nerozmočia.
  2. Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom do penista a postupne pridáme mascarpone a dobre vymiešame. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh a po častiach ho vmiešavame do plnky a spolu zľahka premiešame. Polovičnú časť plnky natrieme na piškóty. Uložíme druhú časť piškót namočených v káve a potrieme zvyšnou plnky.
  3. Povrch naplnenej misy posypeme preosiatym kakaom a uložíme do chladu na cca 10 hodín, ja večer pripravím , aby sa ráno dal jesť. Mascarpone je drahá surovina, ktorú môžeme nahradiť syrom Lučina alebo mäkkým tvarohom. Ak má byť dezert vhodný pre deti, vynecháme likér Amaretto a namiesto espressa urobíme napríklad obilninovú kávu bez kofeinu alebo kakao. Tiramisu je vhodná aj pre celiatikov, ak použijeme miesto piškót bezlepkové sušienky. Želám Vám dobrú chuť a nech sa každému kto skúsi vydarí :-)