Talianska šošovica so salsicciou
Autor receptu: sjuz
Tento recept pripravoval Emanuele Ridi, keď bol na ceste po Taliansku - v Umbrii -
hlavná prísada bol extra virgine olive oil od rodiny Monini :)
10 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Šošovicu prepláchneme a namočíme do vody, kým si pripravíme základ.
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme na malé kocky pokrájanú mrkvu a celer a pokrájanú čili papričku – aj dve – podľa chuti.
Pridáme tymián a rozmarín - celé vetvičky, pretože neskôr sa nám bude lepšie vyberať.
Priebežne miešame cca 10 minút na strednom teple.
- Pridáme drvené rajčiny, a 3-5 minút ešte prehrievame. Sem - tam premiešame.
- Potom vysypeme namočenú šošovicu, premiešame a pridáme čerstvé klobásky.
- Prilejeme víno, premiešame a dolejeme vývar – nie veľa, len toľko, aby bolo všetko skoro ponorené. Opatrne premiešame, prikryjeme a dusíme na miernom ohni. Ochutnávame a keď bude šošovica akurát – nie prevarená, osolíme, okoreníme a pár minút ešte povaríme odokryté. Keď má šošovica priveľa tekutiny, necháme odpariť. Bylinky vyberieme.
Do hotového pridáme pretlačený cesnak a posekanú bazalku a petržlenovú vňať.
Parmezán môžeme vmiešať priamo na panvici alebo na tanieri, podľa chuti dozdobíme lístkami bazalky a polejeme extra panenským olivovým olejom.