Ťahaná štrúdla

Autor receptu: smajliqa

k jeseni patrí štrúdla :) aj som sa na to najprv chcela vykašľať, lebo som začala robiť podľa receptu v jednej knihe, a voooobec to nešlo dokopy. no potom som pridala múku, a nakoniec cesto bolo perfiš :)

60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. múku si preosejeme, pridáme soľ. vo vode rozhrabarkujeme vajce, pridáme ocot, rozpustenú masť, a vypracujeme s múkou cesto. čím dlhšie cesto spracúvame na doske, tým sa nám bude lepšie ťahať.
  2. cesto necháme odpočívať pod nahriatym hrncom. v prípade potreby hrniec vymieňame. ešte pred tým než cesto dáme pod hrniec ho potrieme olejom, aby nám neokoralo.
  3. cesto si rozdelíme na tri časti, najprv ho začneme vaľkať, potom ho naberieme na ruky a začneme vyťahovať. až je dostatočne vytiahnuté, pokropíme ho rozpusteným maslom, posypeme opraženou strúhankou (môže byť opražená ale nemusí) uložíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, toľko,koľko má kto rád, posypeme tršku škoricou, a zatočíme. buď pomocou plachty, alebo utierky.nezabudnite si zahnúť konce, aby vám plnka nevytiekla.
  4. prenesieme na vymastený plech-takto urobíme všetky tri štrúdle. cesto sa veľmi dobre ťahá. hotové štrúdle keď ich máme na plechu, ešte potrieme olejom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 180C 30minút. pozn.: keď mastíme plech, kľudne dáme viac oleja, štrúdľa ho vypije.
  5. hotovú štrúdľu necháme vychladnúť až potom krájame. hotovú môžme posypat cukrom, ja som nedávala, lebo som dala brutálne veľa dovnútra. Dobrú chuť :)