Ťahaná štrúdla
Autor receptu: smajliqa
k jeseni patrí štrúdla :)
aj som sa na to najprv chcela vykašľať, lebo som začala robiť podľa receptu v jednej knihe, a voooobec to nešlo dokopy. no potom som pridala múku, a nakoniec cesto bolo perfiš :)
60 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- múku si preosejeme, pridáme soľ.
vo vode rozhrabarkujeme vajce, pridáme ocot, rozpustenú masť, a vypracujeme s múkou cesto.
čím dlhšie cesto spracúvame na doske, tým sa nám bude lepšie ťahať.
- cesto necháme odpočívať pod nahriatym hrncom. v prípade potreby hrniec vymieňame.
ešte pred tým než cesto dáme pod hrniec ho potrieme olejom, aby nám neokoralo.
- cesto si rozdelíme na tri časti, najprv ho začneme vaľkať, potom ho naberieme na ruky a začneme vyťahovať.
až je dostatočne vytiahnuté, pokropíme ho rozpusteným maslom, posypeme opraženou strúhankou (môže byť opražená ale nemusí)
uložíme postrúhané jablká, posypeme cukrom, toľko,koľko má kto rád, posypeme tršku škoricou, a zatočíme. buď pomocou plachty, alebo utierky.nezabudnite si zahnúť konce, aby vám plnka nevytiekla.
- prenesieme na vymastený plech-takto urobíme všetky tri štrúdle. cesto sa veľmi dobre ťahá.
hotové štrúdle keď ich máme na plechu, ešte potrieme olejom a dáme piecť do rozohriatej trúby na 180C 30minút.
pozn.: keď mastíme plech, kľudne dáme viac oleja, štrúdľa ho vypije.
- hotovú štrúdľu necháme vychladnúť až potom krájame.
hotovú môžme posypat cukrom, ja som nedávala, lebo som dala brutálne veľa dovnútra.
Dobrú chuť :)