Tacos

Tacos al Pastor (fotorecept)

Autor receptu: nikajednadva

Doma som mala ananás a avokádo, tak som si povedala, že prišiel čas na mexickú kuchyňu. Ananás je kľúčovou ingredienciou v recepte al pastor. Okrem toho, že mäso je kvôli nemu mäkšie, je tiež príjemne sladkasté.

10
porcií
90 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si marinádu. Všetky ingrediencie na mäso okrem plátkov ananásu a bravčového mäsa v miske zmiešame. Pár poznámok - ak sa vám nepodarí nájsť achiote pastu (ako mne), môžete ju vynechať alebo prípadne pridať trošku mletej papriky a kurkumy. Cumin (rímska rasca), na druhej strane, dodá receptu celkom výraznú chuť, preto ten by som radšej nenahrádzala. Treba si však dať pozor a naozaj použiť ten rímsky kmín a nie bežný, ktorý dostať v obchodoch. Ich chuť sa výrazne líši. Na Slovensku som ho napríklad našla v Kauflande, v medzinárodnej sekcii. Ja som pridala aj pastu z údených chipotle paprík, dodá marináde farbu, štiplavosť a "chuť grilu" (údenosťou).
  2. Mäso naložíme do marinády a necháme v chladničke stáť aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc. (Mne v marináde mäso pláva, pretože som použila len 700 g bravčového, správne by ho malo byť viac.)
  3. Mäso je vhodné piecť na grile alebo v rúre na spôsob gyrosu, teda napichnuté na špajdli tak, aby vytvorilo vežu. 2 plátky ananásu (musia mať aj ten tvrdý stred) prepichneme špajdľou. Pre stabilitu som použila dve. Toto vytvorí základ "mäsovej veže".
  4. Ďalej naň vrstvíme mäso. Nakoniec napichneme aj tretí kus ananásu a špajdle zrežeme do požadovanej dĺžky.
  5. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od množstva mäsa. Ja som ho piekla asi 1 h 30 min. Aby veža z mäsa nepadala, oprela som špajdle o mriežku v najvyššom rade rúry.
  6. Po upečení mäso zo strán obrezávame ako gyros či kebab alebo vežu rozoberieme a mäso nakrájame na malé kúsky.
  7. Tacos placky môžeme použiť kupované, alebo si ich jednoducho pripraviť doma (viď poznámku nižšie). Plníme ich pokrájaným mäsom, kúskami grilovaného ananásu, avokádom, nadrobno nasekanou červenou cibuľou a koriandrom (neodporúčam nahrádzať petržlenovou vňaťou aj napriek tomu, že vyzerajú totožne, chuť sa podstatne líši). Podávame so salsou a s limetkou.
  8. Ak si chceme pšeničné tacos pripraviť doma, v miske zmiešame 2 šálky hladkej múky, 1/2 ČL soli, 3/4 šálky vody a 3 PL oleja. Na doske vypracujeme cesto, pridávame múku alebo vodu podľa potreby. Rozdelíme na 10-12 častí a vyvaľkáme do kruhu s priemerom asi 12-15 cm a hrúbkou 1,5 mm. Na horúcej panvici (najlepšie liatinovej) opekáme z oboch strán asi minútu alebo pokým sú jemne zlatisté.