Tacos
Tacos al Pastor (fotorecept)
Autor receptu: nikajednadva
Doma som mala ananás a avokádo, tak som si povedala, že prišiel čas na mexickú kuchyňu. Ananás je kľúčovou ingredienciou v recepte al pastor. Okrem toho, že mäso je kvôli nemu mäkšie, je tiež príjemne sladkasté.
10 porcií |
90 minút príprava |
120 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si marinádu. Všetky ingrediencie na mäso okrem plátkov ananásu a bravčového mäsa v miske zmiešame. Pár poznámok - ak sa vám nepodarí nájsť achiote pastu (ako mne), môžete ju vynechať alebo prípadne pridať trošku mletej papriky a kurkumy. Cumin (rímska rasca), na druhej strane, dodá receptu celkom výraznú chuť, preto ten by som radšej nenahrádzala. Treba si však dať pozor a naozaj použiť ten rímsky kmín a nie bežný, ktorý dostať v obchodoch. Ich chuť sa výrazne líši. Na Slovensku som ho napríklad našla v Kauflande, v medzinárodnej sekcii. Ja som pridala aj pastu z údených chipotle paprík, dodá marináde farbu, štiplavosť a "chuť grilu" (údenosťou).
- Mäso naložíme do marinády a necháme v chladničke stáť aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc. (Mne v marináde mäso pláva, pretože som použila len 700 g bravčového, správne by ho malo byť viac.)
- Mäso je vhodné piecť na grile alebo v rúre na spôsob gyrosu, teda napichnuté na špajdli tak, aby vytvorilo vežu. 2 plátky ananásu (musia mať aj ten tvrdý stred) prepichneme špajdľou. Pre stabilitu som použila dve. Toto vytvorí základ "mäsovej veže".
- Ďalej naň vrstvíme mäso. Nakoniec napichneme aj tretí kus ananásu a špajdle zrežeme do požadovanej dĺžky.
- Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od množstva mäsa. Ja som ho piekla asi 1 h 30 min. Aby veža z mäsa nepadala, oprela som špajdle o mriežku v najvyššom rade rúry.
- Po upečení mäso zo strán obrezávame ako gyros či kebab alebo vežu rozoberieme a mäso nakrájame na malé kúsky.
- Tacos placky môžeme použiť kupované, alebo si ich jednoducho pripraviť doma (viď poznámku nižšie). Plníme ich pokrájaným mäsom, kúskami grilovaného ananásu, avokádom, nadrobno nasekanou červenou cibuľou a koriandrom (neodporúčam nahrádzať petržlenovou vňaťou aj napriek tomu, že vyzerajú totožne, chuť sa podstatne líši). Podávame so salsou a s limetkou.
- Ak si chceme pšeničné tacos pripraviť doma, v miske zmiešame 2 šálky hladkej múky, 1/2 ČL soli, 3/4 šálky vody a 3 PL oleja. Na doske vypracujeme cesto, pridávame múku alebo vodu podľa potreby. Rozdelíme na 10-12 častí a vyvaľkáme do kruhu s priemerom asi 12-15 cm a hrúbkou 1,5 mm. Na horúcej panvici (najlepšie liatinovej) opekáme z oboch strán asi minútu alebo pokým sú jemne zlatisté.