Slané rožteky

Syrovo-šunkové croissanty (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Maslovo-syrová chuť, ktorej neodolá ani najväčší gurmán.

12
porcií
30-40 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si ingrediencie na cesto.
  2. Do vlažného mlieka dáme 1 PL cukru, 2 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, vajíčka, smotanu, rozpustené maslo, nakoniec kvások.
  3. Rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú, nastrúhame syr rozpustíme maslo.
  5. Cesto rozdelíme na šesť bochníkov.
  6. Každý bochník rozvaľkáme do kruhu, potrieme maslom, posypeme syrom a položíme na seba.
  7. Takto vrstvíme na seba tri rozvaľkané cestá pomastene maslom, posypané syrom, viď foto. Prekrojíme na šesť trojuholníky, ktoré zrolujeme širšou stranou dovnútra.
  8. Rozvaľkáme aj ďalšie bochníky, ako v prvej príprave, ale na ďalšie poukladáme šunku.
  9. Preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  10. Potrieme rozšľahaným žĺtkom, do ktorého pridáme 2 PL mlieka a rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pečieme 30 minút do zlatista.
  11. Po upečení necháme trocha vychladnúť. Prajem všetkým dobrú chuť.