„Syrovo“-hubové cestoviny - vegan (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Tak dnes je konečne deň, keď som sa rozhodla, že je najvyšší čas prestať z Varechy brať, ale aj šupnúť sem niečo na oplátku :) Tak dúfam že sa niekto poteší aj takejto vegan mňamke. Inšpiráciou mi bola hlavne knižka " 500 vegánskych receptů" Steen & Newman.

1
porcia
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Doobeda som si namočila veľkú hrsť sušených hríbov do vlažnej vody a nechala som ich postáť. Potom som ich postavila na sporák a nechala zovrieť. Medzitým som si nakrájala cibuľku a šupla ju na olivový olej (vhodný na pečenie). Zároveň si treba klasicky v slanej vode uvariť cestoviny.
  2. Keď sa hríby zavarili úplne som znížila plameň, pretože zvyknú vypeniť, a potom som ich nechala cca 5-10 minút pomaličky povariť s trochou mletej rasce.
  3. Medzitým som sa očistila a nakrájala šampiňóny - tu som zvolila menšie a tenké plátky, lebo cestovinou boli kolienka, tak aby sa to veľkostne nebilo :) Keď cibuľka na panvičke zosklovatela tak som k nej prihodila šampiňóny, zľahka posolila a nechala ich podusiť... keďže nepustili dosť vlastnej šťavy (a to tie kupované málokedy chcú) tak som ich podliala troškou vody z tých povarených sušených hríbov, nádherne ich to ochutilo...
  4. Keď boli šampiňóny podusené, tak som k nim pridala povarené sušené hríby a ešte som to nechala chvíľočku podusiť spolu.
  5. Medzitým som si do kastrólika dala celozrnnú hladkú múku, sušený cesnak, lahôdkové droždie, trošku soli, lyžičku chilli pasty (ja mám takú sladko-pálivú). Zaliala som to asi 100-150 ml vody a postavila na sporák...Masu trebalo miešať aby neprihorela, a keďže mne sa zdala moc hustá, tak som tam pridala ešte 3-4 PL vody z húb. Zmes som miešala až kým sa nezavarila a nezhustla. Na záver som do nej pridala trošku masla a lyžičku horčice. (Plus tu je vhodná kontrola slanosti/pálivosti :) už každému podľa chuti)
  6. Uvarené cestoviny som pridala na panvicu ku hubovej zmesi a nad ohňom som to poriadne spolu premiešala.
  7. Na záver som celú hubovo-cestovinovú zmes naukladala na dno malej koláčovej formy (20x3,8 cm) a zaliala som to pripravenou omáčkou.
  8. Pieklo sa to prikryté asi 10 min, potom som povrch posypala vegánskym syrom a piekla ešte asi 5 min prikryté a na záver som to zvrchu zapiekla kým to nechytilo takú tú "kôrčičku" :) (Celú dobu som mala 180-200 °C - ale keďže pečiem v privátových podmienkach a tá trúba je tu nič moc, myslím že menšia teplota na plne fungujúcej mašine bude stačiť :D ). Výsledok bol fantasticky hubový a droždie tomu dodalo pikantný nádych "syra" :) Tak dúfam že niekoho inšpirujem vyskúšať :)