Syrové rožteky s cesnakovou príchuťou (fotorecept)

Autor receptu: eviana

Tieto rožteky kedysi robievala moja maminka, sú naozaj výborné - skvelé na slané chrumkanie, dokonalé k vínku, ale aj k polievkam na kyslo... a sú naozaj veľmi jednoduché a rýchle na prípravu - netreba čakať na vykysnutie cesta, pracuje sa s ním hneď - len 10 minút nechávame oddýchnuť bochníčky prikryté utierkou pred tým ako ich rozvaľkáme. Skúste, neobanujete :)

48
porcií
15 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. ...do misy dáme múku, 1/2 kávovej lyžičky soli a maslo na plátky
  2. ...múku s maslom rozmrvíme medzi prstami na takúto sypkú hmotu
  3. ...do rozmrvenej zmesi pridáme syr, 2 vajcia a kvások (ja ho robím tak, že si do šálky dám kvasnice, trochu ich rozdrobím, pridám 1/2 kávovej lyžičky kryštálového cukru a zalejem 1/2 dl teplého - nie horúceho - mlieka a nechám 10 min na teplom mieste nakysnúť)
  4. ...všetky suroviny spracujeme na cesto, vytvarujeme z neho valček, dáme na pomúčenú dosku
  5. ...valček si rozdelíme na 8 bochníčkov
  6. ...bochníčky prikryjeme čistou utierkou a necháme ich 10 minút prikryté odpočívať. Zatiaľ si spravíme cesnakovú nátierku - asi 1 cm plátok z 250 g masla roztopíme, pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a 1/3 kávovej lyžičky solčanky (nemusí byť, pokojne namiesto solčanky použite soľ, ale tej menej) - spolu zmiešame. Plnka nie je nutná, výborné sú aj bez nej, ale my milujeme cesnakové... alebo ak ste fanúšikovia plniek - pokojne naplňte podľa svojej chute: oškvarkami, nivou, nasekanou šunkou, kečupom, hubami, slaninou, cibuľkou, bylinkami... podľa fantázie a chuti... v každej verzii sú skvelé :)
  7. ...bochníčky postupne vyvaľkáme a potrieme cesnakovou nátierkou
  8. ...nakrájame na 8 dielov
  9. ...a zo širšej strany začneme rolovať rožteky
  10. ...až po špic - vznikne taký malý chutný rožtek :)
  11. ...rožteky uložíme na jemne vymastený plech, potrieme vajíčkom a môžeme posypať sezamom, makom, kmínom, slnečnicou, strúhaným syrom... každý podľa chuti. Dáme piecť na 180° cca 12-15 minút do červena. A je to :)